A lengyel nők tiltakozása az abortusztörvény szigorítása ellen meghátrálásra késztette a kormányt. 

A ’70-es években indult a női tüntetők mozgalma

Lengyelországban a vörös villám jelképe mögé felsorakozott nők és szimpatizánsok meghátrálásra késztették a kormányt, hogy halasszák el az abortusztörvény megszigorítását. Mint ismeretes, a lengyel alkotmánybíróság határozata alapján az addig is az egyik legszigorúbb európai szabályozás a művi terhességmegszakításról további szigorítással járna, és ezzel gyakorlatilag ellehetetlenülne az abortusz Lengyelországban. A homofób lengyel kormány már évek óta tervezte a női reprodukciós jogok szabályzásának szigorítását, de az októberi országos tüntetéssorozat hatására elnapolta a kérdést. 

Varso Abortusz Tuntetes
Varsói Abortuszellenes Tüntetés / Fotó: Getty Images

A lengyel nők haragja és szlogenje, a „Gondolkodom, érzek, döntök” az egész világon megértésre talált, írja a The Conversation. Jól leírja azt az elkeseredettséget, ami a nők teste felett is uralkodni kívánó autokrata és vallási fundamentalista rezsimekben élő nőket jellemzi. Nem ez volt az első alkalom, hogy a lengyel nők az utcára vonultak. Már négy éve is, fekete ruhában tüntettek a reprodukciós jogaik védelmében. 

Kapcsolódó cikk

1975-ben az izlandi asszonyok egy emlékezetes októberi napon az alacsony fizetéseik és elszigetelődésük miatt tiltakoztak. A becslések szerint az izlandi nők 90%-a részt vett ezen a megmozduláson, ami miatt zárva maradtak az iskolák, a gyárak és az üzletek. A férfiaknak kellett vigyázniuk a gyerekekre, amíg a nők az utcákon vonultak. Bár nem volt könnyű kiharcolniuk a férfiakéval egyenlő fizetést, 1980-tól női államfő vezette az országot Európában elsőként. 

Az izlandi fellépést az 1970-ben az amerikai nők szavazati jogának 50. évfordulója alkalmából szervezett demonstráció is inspirálhatta. Ők is a nők alacsonyabb fizetése ellen emeltek szót, bojkottálták a szexista reklámokkal hirdetett termékeket. Az abortuszhoz való jog követeléseik egyik legfontosabbika volt. 

Afrikától Dél-Amerikáig népszerű

Dél-Amerikában a női sztrájk széles körben alkalmazott eszköznek számít az elmúlt években az elharapódzó családon belüli és utcai erőszak, gyilkosságok és szexuális erőszak elleni tiltakozásban. Spanyolországban, Írországban és Svájcban is átvették, majd március 8-án, a nemzetközi nőnapon az egész világon szerveztek tiltakozó megmozdulásokat – az Extinction Rebellion női aktivistái ráadásul topless tüntettek.

Libériában a nők 2003-ban szexsztrájkot hirdettek, hogy véget vessenek a polgárháborúnak. Kenyában 2009-ben egy héten át tartó szexmegvonással fenyegettek a nők a férfi politikusok durva kommunikációja miatt. A sztrájkban részt vett az egymással háborúskodó miniszterelnök és elnök felesége is, így elérték, hogy leüljenek egymással tárgyalni. 

A Fizetést a Háziasszonyoknak mozgalom rendszeresen szóba kerül a női sztrájkok során, hogy felhívják a figyelmet a nők által végzett ingyenmunkára. 

A lengyel villám jelkép visszaköszön maszkokról, sapkákról, házfalakról, arcokról és ablakokból. Nem csupán Lengyelországban aktivizálta az ellenzékieket, hanem jóval határain túl is megmozgatta a női aktivistákat. A lengyel kormány arra kényszerült, hogy új álláspontot alakítson ki az abortusz szabályozása kapcsán. A lengyel nők tiltakozása azt bizonyítja, hogy még az autoriter államokban sem lehet bármit lenyomni a nép torkán.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet