Egy japán bank kihirdette a világ legnagyobb művészeti díját

A japán Nomura Holdings a világ legnagyobb kortárs művészeti díját kínálja fel. Az elképesztően magas összeget mindössze egy ember, azaz egy művészeti project nyerheti el. A zsűri pedig nem akárkikből áll.

A Nomura Holdongs Inc. japán egyik legnagyobb bankja, amely most hatalmas összeget, 1 millió dollárt (kb. 267.000.000 Ft) ajánl fel annak, akinek művészeti projectje elnyeri a zsűri tetszését. A kikötés annyi, hogy a beadott munka korábban nem kaphatott díjat, tehát nem valósult meg. A fődíjat idén októberben tervezik átadni a szerencsés nyertesnek.

giphy
Valóban elképesztő összeg / Fotó: Giphy

 

Ez az eddigi legnagyobb művészeti díj, amelyre a világ minden tájáról pályázhatnak. A Nomura Művészeti-díj előtt a Kyoto-díjért kapták eddig a legnagyobb összeget, 898 dollárt, amelyet Joan Jonas projectje nyert el 2018-ban. A bank még hozzátette, májusban két darab 100 dolláros díjat is megszavaz, amelyet feltörekvő művészeknek szeretnének majd átadni.

Versmaraton és képzőművészeti-pályázat a kortárs művészet népszerűsítésért

A kiírás szerint pályázni a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Az év versei 2016, 2017, 2018, valamint Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiákban szereplő vers vagy novella inspirációjára létrejött önálló festménnyel, grafikával és egyéb technikával készült műalkotással lehet. Egy pályázó legfeljebb három művel jelentkezhet, az elkészített művek mérete legfeljebb kétszer két méter lehet.

A hirdetés, amelyben megosztották a részleteket, Nomura művészetek iránti elkötelezettségéről is beszámoltak.

A bank alapítója, Tokushichi Nomura II rajongott a színházért és a tea-szertartásokért. Ez megmagyarázza a bank művészeti díját, nem beszélve a fődíj értékéről.

A zsűriben többek között Max Hollein, a Metropolitan Múzeum igazgatója, és Kathy Halbreich, a Robert Rauschenberg Alapítvány vezetője is helyet foglal.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból