A Kárpátaljai vajdaság 2019 májusa óta egyike a több mint száz lengyel „LMBTQ-mentes övezetnek”.

A donorok szerint alapvető értékekkel megy szembe a lengyel partner homofób hozzáállása

Még múlt év szeptemberében érkezett a hír, hogy a Norvég Alap visszavonta 1,65 euró összegű támogatását a Kárpátok Útja elnevezésű projekttől, miután a fejlesztésért felelős vezető partner, a lengyel Kárpátaljai vajdaság, a Podkarpackie „LMBTQ-mentes övezetté” nyilvánította a területet. Az egyébként népszerű téli üdülőhely a hegység lengyelországi részének lábánál fekszik, a forrás pedig a térség kulturális és természeti örökségének védelmét és turisztikai fejlesztését hivatott volna támogatni.

Karpatalja Lengyelorszag
Kárpátalja Lengyelországban / Fotó: Marek Piwnicki

Bart Staszewski lengyel LMBTQ aktivista azonban most hozta nyilvánosságra azt a levelezést, amely részletesebben is rávilágít a támogatás visszavonásának okára. Staszewski tavaly év végén emailt írt a lengyel és a norvég félnek, hogy tisztázza az „LMBTQ-mentes övezettől” megvont támogatás ügyét. Válaszul elküldték neki a Norvég Alap vezetője, Frode Dal Fjeldavli és Izabela Barczyk-Olszewska a regionális alapokért felelős vezető közötti levelezést.

Kapcsolódó cikk

A levélben a donor arra hivatkozva vonta vissza a támogatást, hogy „a vezető partner megszegte a Regionális Együttműködési Alapok Szabályzatát és Eljárásrendjét, valamint az EGT és Norvég Alapok értékeit”. 

2019. május 27-én a Kárpátaljai vajdaság képviselőinek többsége megszavazta azt a határozatot, amely kimondja, hogy a vajdaság „ellenáll az LMBTQ-ideológia terjesztésének és tiltakozik a mozgalom ideológiája ellen”.

A határozat homofób szövege a finanszírozási mechanizmus alapvető elveivel megy tehát szembe, miszerint „minden program és tevékenység az olyan közös értékek tiszteletén, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok – beleértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását – alapul”.

Azzal, hogy a vezető partner elfogadott egy olyan határozatot, amely nyíltan az LMBTQ közösségre, illetve LMBTQ-ideológiára hivatkozik, azzal egy jól meghatározható embercsoportot, az LMBTQ közösséghez tartozó személyeket diszkriminál

– írták az aktivista által közzétett levelezésben. 

No homofób comment

A Norvég Alap szóvivője megerősítette, hogy a Staszewski által közzétett levél valódi, de további felvilágosítást nem adott, hanem a varsói Norvég Nagykövetséghez irányította a The Art Newpaper újságíróját. A követség szintén nem kommentálta az ügyet. 

Staszewski, miután többször is érdeklődött a lengyel hatóságoknál, azt írta a blogján, hogy a lengyel köztisztviselők nem voltak hajlandók elismerni, hogy a norvég donor megtagadta tőlük a támogatást.

Kapcsolódó cikk

2019 óta több mint 100 lengyel város és közigazgatási terület fogadta el az LMBTQ-mentes övezetek kialakítására vonatkozó határozatot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte a lengyel gyakorlatot, miszerint „ilyen emberségmentes övezeteknek nincs helye a közösségünkben”.

Az irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk vezetésével korábban világhírű művészek is kifejezték tiltakozásukat a lengyel vezetés homofób, kirekesztő politikája ellen.

Lengyelországban néhány hete lépett életbe a nők döntési jogát gyakorlatilag ellehetetlenítő abortusztörvény. Nem csak országszerte robbantak ki tömeges tiltakozások a szigorú törvény ellen, hanem az egész világon élesen bírálták a lengyel kormány lépését.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.