A notre-dame-i tragédia után a franciák azt kérik, nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Éppen egy hete, hétfőn égett le a Notre-Dame. Most arra keresik a választ a franciák, hogyan tudná az EU megóvni az európai kulturális emlékeket.

Együttműködésre keresik a választ és opciókat a franciák. Az úgynevezett együttműködési mechanizmus felállításával meg tudnák védeni az Európai Unió kulturális értékeit Franciaország, mint mondják.

Amélie de Montchalin francia miniszter
Amélie de Montchalin, az európai ügyekért felelős francia miniszter / Fotó: L’Opinion

Amélie de Montchalin, az európai ügyekért felelős francia miniszter elmondta a Le Journal de Dimanche lapnak, hogy Emmanuel Macron május 3-ra Párizsba invitálja az uniós tagállamok érintett tárcavezetőit. Tehát Kásler Miklóst delegálja a magyar kormány, amennyiben elfogadja a meghívást.

Górcső alá vennék és megvitatnák, hogyan lehetne együttműködni annak érdekében, hogy megóvják közösen az emlékhelyeket, kulturális értékeket azon EU-n belül.

Természetesen kapcsolatban áll ez a döntés a notre-dame-i tűzvésszel. A francia kormány szeretné, hogy a jövőben hatékonyabban tudják segíteni egymást a tagországok, ha hasonló tragédia történne, írja a LEJDD.

notre dame tűz
Ez maradt a Notre-Dame-ból a tűz után / Fotó: BBC

A múltban már több alkalommal veszélyeztette a brit és olasz emlékhelyeket tűz és földrengés, hozta fel példaként a Amélie de Montchallin miniszter.

Arra kéri a francia kormány a tagállamok delegáltjait, hogy mutassák be, hogyan védik a kulturális örökségüket, valamint nevezzenek meg néhány olyan történelmi emlékhelyet, amely Európát képviseli és kiemelt védelemre szorul.

A francia hatóságok elárulták végre, mi okozta a Notre Dame-tűzvészt

A notre-dame-i katedrálissal történt tragédia az egész világot megrázta. Több politikus, ismert személy kifejezte együttérzését az esettel kapcsolatban. Emmanuel Macron francia miniszterelnök kedd hajnalban a sajtónak azt nyilatkozta: Hozzátette, hogy nemzetközi adománygyűjtést szerveznek. Meg is tették, és számos tehetős ember segítette adománnyal a katedrális újjáépítését.

Mint elmondta De Montchallin, olyan mechanizmuson gondolkodnak, mint katasztrófák esetén. Gondoljunk csak az erdőtüzekre – mondta a francia miniszter –, amikor a tagállamok repülőgépeket küldenek a segítségre!

Hasonló esetekben például azonnal bevethető szakértői csapatot delegálnának a tagállamok.

Fontos megjegyezni, mint írja a HVG a LEJDD cikke alapján, hogy az EU-s regionális fejlesztési alapjai is rendelkezésre állnak hasonló esetekre. A miniszter szerint viszont “ez nem mindig van így, és sokszor nem is elég.”


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból