Szeptemberig kell várni a Notre-Dame leégett huszártorony körüli állványzat elbontására

Szeptember vége előtt befejeződik a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavaly áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzatnak a lebontása – közölte csütörtökön Jean-Louis Georgelin kormánybiztos.

Június elején kezdték elbontani

“Minden okom megvan azt remélni, hogy az elbontás legkésőbb szeptember végén befejeződik” – mondta az elnöki megbízott a nemzetgyűlés egyik bizottsági meghallgatásán.

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki, amelyről videó is készült. A tűzoltóság is azt közölte, hogy megmentették a totális megsemmisüléstől, még a világhírű orgona is megmaradt. Az állványzat sem omlott össze, azonban megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. Az elbontási munkák június 8-án kezdődtek.

Notre Dame Tuzvesz Felujitas Huszartorony Lebontas
Az Áprilisban Leégett Notre-Dame-Székesegyház Belülről / Fotó: Christophe Morin / Bloomberg / Getty Images

A kormánybiztos bízik abban, hogy a helyreállítás 2021-ben megkezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot. A tűzvész másnapján Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy nemzetközi segítséget vár. Továbbá azt is közölte, hogy öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat, s jóllehet a határidőt sokan szorosnak találják, a kormánybiztos úgy fogalmazott, “nem kérdőjelezi meg” a katedrális 2024 áprilisi megnyitását, de ez nem jelenti azt, hogy addigra minden helyreállítási munka véget ér.

Elfogadták a kormányjavaslatot, a Notre-Dame a tűzvész előtti állapotot állítja vissza

Mint ismert, a Notre-Dame tornya április 15-én gyulladt ki. A tűzvész kárt tett nem csak a tetőszerkezetben, de a falvakban is. A májusi heves esőzések csak rontottak rajta. Több festmény és a székesegyház orgonája is megmenkült. Szakértők viszont nem tudták megerősíteni, meg fog-e szólalni a jövőben.

Elmondta, hogy a munkálatok lassúak, mert nagyon óvatosan kell haladni, miután egyszerre csak négy alpinista dolgozhat a megrongálódott állványzaton.

Bödőcs Tibor: “Újjáépítjük a Notre-Dameot – Felcsúton”

Bödőcs nem először bújt Orbán Viktor bőrébe. Először az Elios-lámpák körüli botrány idején. És most itt az újabb paródia, ezúttal nem videó, hanem fotó formájában. Bödőcs Tibornak nem ez volt az első videója a kampány-időszakban, a 2018-as országgyűlési választások kapcsán. Az előzőben Kovács András Péter barátját követte, ahol Gáboron és Emőkén keresztül hívta fel a figyelmet a választás részvételének fontosságára.

Az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra. Szeged városa is “törlesztett”, és adományozott. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt tavaly júliusban három hétre leállították, ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra. A székesegyház előtti teret azonban május 31-én megnyitották a nagyközönség számára.

A tűzvész előtti állapot visszaállítása a cél

A francia szenátus elfogadta azt a kormánytervezetet május 27-én, amely kimondja, hogy a Notre-Dame újjáépítésének célja a tűzvész előtti állapot visszaállítása. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Az újjáépítők két táborra szakadtak: az “ortodoxok” – művészettörténészek és Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo – azt követelték, hogy a XIX. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozott a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A “modernisták” – köztük Emmanuel Macron elnök és Edouard Philippe miniszterelnök is – viszont újító kézzel nyúltak volna az épülethez, rajta hagyva a XXI. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból