A francia hatóságok elárulták végre, mi okozta a notre-dame-i tűzvészt

Hétfőn lángolt a Notre-Dame, és még aznapi a hatóságok, sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Számos konteó, összeesküvés-elmélet keletkezett. Ám végre kiderült, mi okozta a tüzet.

A notre-dame-i katedrálissal történt tragédia az egész világot megrázta. Több politikus, ismert személy kifejezte együttérzését az esettel kapcsolatban. Emmanuel Macron francia miniszterelnök kedd hajnalban a sajtónak azt nyilatkozta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Újjáépítjük a Notre-Dame-székesegyházat.[/perfectpullquote]

Hozzátette, hogy nemzetközi adománygyűjtést szerveznek.

párizsi notre dame lángol notre dame ég
Lángokban a párizsi Notre-Dame tornya / Fotó: Francois Guillot / AFP

Meg is tették, és számos tehetős ember segítette adománnyal a katedrális újjáépítését. Sőt, Szeged városa 10 ezer eurót (~ 3 millió forint) ajánlott fel, hiszen 140 évvel ezelőtt Párizs is segített az árvíz idején a városon.

Szívszorító fotók, ahogy a 800 éves Notre-Dame katedrális porig ég

Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

Egy tűzoltó súlyosan megsérült, a templom tetőszerkezete a huszártoronnyal együtt teljesen megsemmisült. A harangtornyokat viszont megmentették, mint ahogyan például több ereklyét, így a katedrális világhírű orgonáját is.

A hatóságok jelentése szerint baleset történt. Azonban megindult az összeesküvés-elmélet gyártása – nem csak külföldön, de itthon, a kormánymédiában is.

Az Echo TV-vel fúzionált Hír TV egyik műsorában a liberálisok szándékos művének állították be. És voltak olyanok is, akik terrorcselekményt láttak mögötte. Fontos hangsúlyozni, hogy még aznap a hatóságok megerősítették: baleset történt. Sőt, másnap, kedden egy sajtótájékoztatón Rémy Heitz párizsi ügyész elmondta, semmi nem utal szándékosságra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ám végre azt is megerősítette a francia rendőrség, hogy mi okozta pontosan a tüzet: elektromos rövidzárlat[/perfectpullquote]

– írja a Fox News és a The Guardian is. A francia hatóságok közleménye így véget vethet az összeesküvés-elméletek gyártásának.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból