A francia szenátus elfogadta azt a kormánytervezetet május 27-én, amely kimondja, hogy a Notre-Dame újjáépítésének célja a tűzvész előtti állapot visszaállítása.

Mint ismert, a Notre-Dame tornya április 15-én gyulladt ki. A tűzvész kárt tett nem csak a tetőszerkezetben, de a falvakban is. A májusi heves esőzések csak rontottak rajta. Több festmény és a székesegyház orgonája is megmenkült. Szakértők viszont nem tudták megerősíteni, meg fog-e szólalni a jövőben.

Notre Dame Újjáépítése
A Törvényjavaslat Alapján A Note-Dame Újra A Régi Külsejében Pompázhat / Fotó: Pixabay

Számos adománygyűjtési akció indult, miután Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy nemzetközi adománygyűjtést szervez a francia állam. A felújításban Szeged városa is csatlakozott az akcióhoz 10 ezer euróval, hiszen 140 évvel ezelőtt Párizs is kezét nyújtotta az árvíz idején.

A kormánytervezet elfogadása azt eredményezi, hogy 2024-ig, amikor Párizs rendezi a nyári olimpiát, el kell készülniük a felújítással, írja a Smithsonian.

Továbbá az is kiderül a torványjavaslatból, hogy eltűnt az a záradék is, amely megengedné a kormánynak, hogy felülírja a tervezési és környezetvédelmi szempontokat az építezés felgyorsítása érdekében.

A notre-dame-i tragédia után a franciák azt kérik, nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Együttműködésre keresik a választ és opciókat a franciák. Az úgynevezett együttműködési mechanizmus felállításával meg tudnák védeni az Európai Unió kulturális értékeit Franciaország, mint mondják. Amélie de Montchalin, az európai ügyekért felelős francia miniszter elmondta a Le Journal de Dimanche lapnak, hogy Emmanuel Macron május 3-ra Párizsba invitálja az uniós tagállamok érintett tárcavezetőit.

A legutolsó ismert állapot szerinti rekonstrukciót Anne Hidalgo párizsi polgármester és a legtöbb művészettörténész szakértő támogatta, a modernebb design mellett viszont Emmanuel Macron elnök és Edouard Philippe miniszterelnök foglalt állást.

A szenátus döntése nyomán nem lesz szükség azokra a futurisztikus tervpályázatokra sem, amelyek a Notre-Dame-ot modernebb „köntösbe” öltöztették volna.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet