Oké, de mit keres egy művésztábor Kámban? – Teljes a Nyolc Ág Művésztábor 2019 programja

Nyolc Ág Művésztábor harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az alkotópalánták előtt. A szervezők idén is négy tematikus napra osztották a programot; ez a négy felvonás kiegészül egy nulladik nappal is, amit az érkezésre szánhatnak azok, akik messziről keresik fel Kámot és a pénteki napon is szeretnének már a kezdetektől részt venni a rendezvényeken.

Emellett idén a lehetőségek keretes szerkezetet teremtettek, mivel az első és utolsó nap egyaránt vegyíteni fogja a képzőművészet és a dráma világát – de mik ezek a lehetőségek és miről szól a Nyolc Ág Művésztábor?

Oké, de mit keres egy művésztábor Kámban?

Az első tábort 2017-ben szervezték az f21.hu szerkesztői és azok barátai, hogy az oldal körül formálódó, ugyanakkor még kiforratlan és zöldfülű társaságot szorosabban kössék össze a személyes ismeretségek és élmények. Az ars poetica leglényegesebb eleme az értékesen, családiasan és kötetlenül eltöltött idő lett – ezt az örökséget vitte tovább a tavalyi, 2018-as találkozó, amely már összeszedettebb, külsősöket is megszólító rendezvénnyé vált.

bodorkós máté 3
Nyolc Ág Művésztábor / Fotó: Bodorkos Máté

A 2019-es, harmadik tábor az előző alkalmak erényeit szeretné ötvözni azzal a törekvéssel, hogy a művészet iránt érdeklődő résztvevők a személyes ismeretségek és találkozások útján egyre inkább betagozódjanak a magyar kultúra fősodrába.

Ezt a célkitűzést a szervezők relevánsnak érzik, hiszen a táborlakók túlnyomó többsége újságíró, zenész, képzőművész, színházi ember vagy más szoros kapcsolatban áll a művészettel.

Az imént említett célokhoz a tábor lentebb olvasható programja is igazodik, amely annak is bizonyítéka, hogy a lassú, fokozatos építkezés kifizetődő és a bizalmat (amellyel akár a hazai zenei vagy irodalmi élet ismertebb nevei tüntetik ki a tábort és a weblapot) csak kemény munkával lehet elnyerni – és ez így helyes. A tábor két védnöke Háy János és Beck Zoltán, a fellépők pedig sokszor a meghívó közösség elveit bőven elegendőnek tartották, hogy megtiszteljék a kámi művésztábort.

foto bodorkos mate
Nyolc Ág Művésztábor / Fotó: Bodorkos Máté

Összefoglalva, a Nyolc Ág Művésztábor egy vidéki kezdeményezés, amely családias, de nem bennfentes és csak hidakat szeretne építeni, árkot ásni soha: hidakat a vidék és főváros között, az “élő kánon” arcai és az újabb hullámok fiataljai között. Nagyon fontos, hogy a tábor szimbiózisban létezik a faluval, amelynek közössége és önkormányzata példaértékűen támogatja a kezdeményezést: segítséggel, segítő kezekkel, anyagi eszközökkel és természetesen türelemmel is – a tábor pedig mindent megtesz, hogy országosan is hírét vigye a község szeretetének.

Program:

Augusztus 8. – Érkezés

Augusztus 9. – Dráma és képzőművészet

Délelőtt / Horváth Máté – Betekintés a bársonyfüggöny mögé – Drámajátékok, improvizáció, beszédtechnika, mozgástréning és kreatív zene szabadon

13:00 / Ebéd

14:30 / Kiállításmegnyitók: Vad Art és Vincze Márton kiállítása a régi iskola épületében

17:00 / Táncworkshop – Németh Míra moderálásával

19:00 / Doma Bence akusztikus koncert

Este / Filmnézés, és impulzusokból alkotás – Tarr Béla: Torinói ló

Augusztus 10. – Irodalmi nap

09:00 / Líraműhely Magolcsay Nagy Gáborral (8 fő)

11:00 / Slamworkshop – Székely Zoárd moderálásával (Savaria Slam Poetry)

13:00 / Ebéd

14:00 / Hévíz folyóirat lapszámbemutató (Vendég: Fehér RenátóVAJNA ÁDÁM)

15:30 / Land-art irodalom Takács Zsuzsa és Petri György verseivel

19:00 / Tábortűz – Kihelyezett Savaria Irodalmi Műhely

Augusztus 11. – Zene

Délelőtt / Bortúra a kámi szőlőhegyen (borverses feladatok)

13:00 / Ebéd

15:30 / Dob workshop

18:00 / Grabovski koncert

19:00 / Kerekasztal-beszélgetés a modern magyar zenei kultúráról

Nyolc órától:
– Aurevoir. koncert
– Eticatt koncert
– IDEGEN koncert

Augusztus 12. – Dráma és képzőművészet

10:30 / Nyomdázz csomagolásmenteset – Egyedi Laud zsákok készítése

10:30 / Ötvös workshop

13:00 / Ebéd

15:00 / Trashről és Lélekről – Beszélgetés Marton Zitával

19:30 / Herkules sarok – avagy egy szobor élete felolvasószínházi előadás
– Előadják: Sipos László Márk, Horváth Nóra

21:00 / Záróbuli

A program teljes ideje alatt lehetőség lesz egy Odüsszeia-beli erőpróbára: Kocsis Marcell vezetésével íjászversenyen mutathatják meg tudásukat azok, akik férfias erőpróbára vágynak – az ókori hős nyomdokain, de Hemingway szellemében. További játékokra, számháborúra, bokszmeccsre és focimeccsre is biztatnak a szervezők – elvégre a Vasi Hegyháton hagyománya van a virtuskodásnak.

Ökoszempontok a Nyolc Ág Művésztáborban

A Föld bolygó és az emberi fogyasztás harcában a Föld vesztésre áll: természetesen vesztésre állunk mi, fogyasztók is: kevés esély van rá, hogy az utánunk jövő emberek olyannak ismerjék meg ezt a kék glóbuszt, amilyennek mi ismertük fiatalon. Mivel az f21.hu-nak és a Savaria Irodalmi Műhelynek inkább csak virtuális lábnyoma van mintsem kézzelfogható, így nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a Nyolc Ág Művésztábor fenntartható és a környezettel barátságos legyen. Ennek érdekében hoztunk pár egyszerű, erőfeszítés nélkül betartható szabályt a kámi tábor életére vonatkozóan.

1. Nincsenek eldobható műanyag poharak: mindenki gondoskodjon újratölthető műanyag pohárról vagy használja a „kincstári” poharakat.
2. Nincsenek műanyag tányérok és evőeszközök: a mosogatás nemes feladat, amelyből mindenki egyformán veszi ki a részét.
3. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, a szemét és hulladék azonnal a megfelelő helyre, a kihelyezett szemetesekbe kerül.
4. A cigaretta sokak elemi élvezte, de a csikk sem bomlik le varázsütésre: számos magunk készítette hamutartó várja őket a táborban.
5. Nincsen pazarlás: annyi áramot, annyi vizet, annyi erőforrást használunk, amennyire éppen szükségünk van.
6. Gondoskodj saját magadról: használj vászonzsákot, vegyél üveges sört, tanulj a workshopokon!

Bővebb információ ezen a linken.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból