Oberfrank Luca személyes élményekből és benyomásokból inspirálódó műveit tekinthetik meg a szentendrei ÚjMűhely Galériába látogatók, ahol Lélek/Tükör/Kép címmel nyílt a képzőművész privát szférájába betekintést engedő tárlat 2022. február 23-án.

Az alkotások vallásos témákkal és szülésélménnyel foglalkoznak

A kiállításon látható művek két téma szerint csoportosíthatók: az alkotások egy része vallásos témákból merítkezik, a művek másik csoportjában pedig Oberfrank Luca a saját szülésélményét dolgozza fel. A témák csak látszólag állnak szemben egymással, hiszen minden alkotás a művész saját lelki tapasztalatait jeleníti meg, valamint a kiállításon bemutatott művek mind szoros összefüggésben állnak.

Oberfrank Luca művészetére jellemző a tradicionális és újszerű egyesítése és összhangja, ami nemcsak a téma megfogalmazásában, hanem az alkalmazott technikákban is tetten érhető. Alkotásai a kortárs szakrális művészet kiemelkedő képviselői, művészetében az újmédia eszközeivel és lehetőségeivel dolgozza fel témáit

 – mondta Pataki Petra művészettörténész, a kiállítás kurátora a művészről és sajátos hangvételű világáról.

A jelen tárlaton több alkotását először állítja ki a művész. Legújabb művei a lélek és a lelkiismeret vizsgálatával foglalkoznak. A tüköralapú alkotásokon a művész kihasználja a médium sajátosságait, valamint a lélekhez és a tükörhöz kapcsolódó képzettársításokat is. A tükör, mint kép működik, a munkáknak fontos része a tükröződés jelensége. Emellett a tükör hordozó is, amelyen az írás jelenik meg képként.

Oberfrank Luca kiállításán érzékeny műveket mutatnak be

A művész saját szülésélményét feldolgozó művei is több ponton kapcsolódnak a vallásos műveihez: a gyermekáldást, élethordozást tematizáló alkotások a keresztény ikonográfia motívumait használják, valamint a világrajövetel, a létezés és az élet misztériuma, mint téma sok esetben bibliai párhuzamokkal együtt értelmezhető.

Az ÚjMűhely Galériába látogatók nemcsak tüköralapú művekkel, grafikákkal vagy éppen textilművekkel találkozhatnak, hanem hanginstallációval is, ugyanis a művész munkásságában kiemelt szerepet kap a hang és a kép viszonya. A salzburgi dóm harangjátékát alapul vevő műegyüttes központi fogalma a „hallható képek” létrehozása, ami első olvasásra paradox szókapcsolatnak tűnik, a művész megfogalmazásában azonban magától értetődő.

Oberfrank Luca munkái érzékeny művek, amelyekben gyermekének születését, vallásos kötődéseit vagy éppen elszigeteltségét dolgozza fel. A műveket finoman átható szakralitás és az átsejlő privát élmények mély, elgondolkodtató kiállításélményt nyújtanak, saját lélektükrének megismerésére ösztönözve a nézőt.

A kiállítás megtekinthető 2022. március 19-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet