Az Offset Earth civil szervezet 17 ezer fát ültet Madagaszkárra, amikbe egyesével vésik bele Jair Bolsonaro brazil elnök nevét. A szervezet az adományoknak köszönhetően telepíthet a tervezettnél jóval nagyobb erdőt.

Hirdetés

„Tüntetőerdőt” telepít Madagaszkárra az Offset Erath szervezet, írja a DazedAz erdő csemetéibe egyenként és tüntetőleg festik fel a brazil elnök Jair Bolsonaro nevét. A „trópusi Trump-ként” is kikiáltott politikus ugyanis már napok óta vonakodik az amazonasi erdőtűz megállításától, miközben azt állítja, ura a helyzetnek.

Az Offset Earth “tüntetőerdőket” telepít Jair Bolsonaro nevében / Fotó: Offset Earth

A környezetvédő szervezet eredetileg ezer fát ültetett volna a szigetre. Közösségi finanszírozásból végül 17 ezer fára elegendő összeget kalapozott össze. Ezzel 2,33 tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátás szintjét, ami 147 napnyi elektromos áramhasználatnak felel meg.

Leonardo DiCaprio hatalmas összeggel támogatja az amazonasi tűzvész megfékezését

Soha nem látott mértékben ég az amazonasi esőerdő. Szívszorító képek tanúsítják a lángokban álló dzsungelt ért katasztrófát. A tűzvész füstje még a több ezer kilométerre fekvő São Paulo városát is sötétségbe borította, így figyelmeztetve az embereket a természet élet-halál harcára. Sajnálatosan a brazíliai vezetők, mint amilyen Jair Bolsonaro miniszterelnök is, nem fogják fel a helyzet súlyosságát.

Az Offset Earth honlapja az adományozók számára azt is lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjék ökológiai lábnyomukat és élőben követhessék az erdő fejlődését. Bolsonaro hatalomra kerülése óta 82%-kal nőtt az erdőtüzek száma Amazóniában, csak augusztusban pedig 430 négyzetkilométert zsugorodott a területe.


Elliot Coad, az Offset Earth tagja szerint a cél egyértelműen az, hogy az erdőirtást felváltsa az erdőtelepítés („reforestation’ instead of ‘deforestation). A tüntetőerdő ötlete pedig, hogy Bolsonaro fákat ültet, egy napon talán tényleg valóssággá válhat. A világpolitika jelen állása viszont még mindig nem veszi elég komolyan a klímaváltozás problémáját.

Hirdetés