Papp-Zakor Ilka, Az utolsó állatkert, Simon Márton, a Rókák esküvője és Vajna Ádám, az Oda című kötet szerzője lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

A nettó 6.000 eurós Horváth Péter Ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása. Számukra egy évnyi, nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése a cél.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Horvathpeter Odijasjeloltek
A Horváth Péter Ösztöndíj Három Jelöltje / Papp-Zakor Ilka, Simon Márton És Vajna Ádám / Fotó: Litera

Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben pedig Závada Péter nyerte el.

Závada Péter nyerte el az irodalom egyik legrangosabb díját 2017-ben

Az alapító jelenlétében zajló díjátadón, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatja ezekben a percekben a díjazott munkásságát. A Litera főszerkesztője hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét, és kiemelte, hogy különösen fontos a Horváth Péter Ösztöndíj léte a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera irodalmi portál (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át – hatodízben 2018. november 23-án (pénteken) 17 órakor az Írók boltjában. A díjátadó ünnepségen közreműködik Márkos Albert (cselló).

Horvath Peter Boritok
Horváth Péter Ösztöndíj 2018 Jelöltjeinek A Kötetei / Fotó: Litera

A gyakorlat szerint a kuratórium a könyvkiadók javaslatai alapján először összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra:

Balaskó ÁkosTejsav (Magvető)
Bartók Imre: Jerikó épül (Jelenkor)
Csepelyi Adrienn: Belemenés (Európa)
Fehér RenátóHoltidény (Magvető)
Németh Gábor Dávid: Banán és kutya (FISZ)
Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert (Kalligram)
Simon Márton: Rókák esküvője (Jelenkor)
Szendi Nóra: Természetes lustaság (Kalligram)
Szöllősi Mátyás: Simon Péter (Európa)
Vajna Ádám: Oda (Scolar)

Simon Márton: A valóság irracionális részének fennmaradását szolgálják a rókák – Interjú

Igen, erre a valódi válasz nem is az, hogy kik, hanem, hogy mik. Nyilván egy csomó mindent olvastam. Ebben benne voltak az egészen friss olvasmányélményeim is meg régebbi dolgok, amelyek valószínűleg most értek meg a fejemben annyira, hogy tényleg hatással lettek arra, mit írok. Ha nevet kell mondani, akkor Szijj Ferencet mondanám mindenképp.

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, amit a díjazott megnevezése, s a díj átadása követ. A másik két szerző tavaly óta 500-500 Euro elismerésben részesül.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.