A tömjénfüst elnyomta a marihuána illatát az ókori Tel Arad-i szentélyben, az állati trágya pedig az égést segítette.

Így szívtak őseink

A manapság a marihuanával kapcsolatos legfontosabb dilemmák (függőség kialakulása, kapudrog szerepe, orvosi célú használata és a legalizálás kérdése) ismeretében talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a hallucinogén szerek használata egyáltalán nem a modern ember kiváltsága.

Tel Arad Szentely Kannabisz
A Tel Arad-I Szentély / Fotó: Israel Museum / Laura Lachman

A Big Think arról számolt be, hogy kannabiszt és tömjént találtak Izraelben, egy ókori Tel Arad-i templom belső szentélyében egy ásatás során. Ez volt az első alkalom, hogy kannabiszt találtak a Júdai Királyság (az ókorban a két részre szakadt Izraeli Királyság déli, a Földközi- és a Holt-tenger közé eső része) területén.

Jane Fonda orvosi kannabisszal, CBD-vel dobja fel a karantén napjait

Jane Fonda is megtalálta a módját, hogy dobja fel a karanténban töltött idejét, írja a . A 82 éves színésznő táncol, és közben cbd-spray t fújkál a lakásban. Persze továbbra is küzd a Föld megmentéséért a tüntetésekről jól ismert piros kabátjában, és Jessica Albához hasonlóan meghódította a TikTokot utánozhatatlan tornavideóival.

Az emberek régóta ismerik a bódultság állapotát. A védikus irodalomból tudjuk, hogy a szómához, a hindu mitológiában az istenek italának számító, hallucinogén pszilocibin gombából készített teához már háromezer évvel ezelőtt himnuszokat írtak. Az eleusziszi misztériumszertartásokon is szinte biztosan használtak valamilyen hallucinogén főzetet.

Őseink valószínűleg mindenféle növényt és gombát megkóstoltak, ami csak az útjukba került. Ha az ember eleséget gyűjtöget, és talál egy olyan növényt, ami „megnyitja a fejet”, ahogy a bwiti vallásban mondják az ibogáról, a Gabon területén termő bokorról, akkor valószínűleg el is kezdi termeszteni. Mi több, néhány rítust is kialakít a tudatmódosítás. Még egy új vallás is szárba szökkenhet a növénynek köszönhetően.

Bhang | Thandai for Holi Festival | By Neetu Suresh

Bhang Thandai is the most famous Indian drink, specially made for Holi festival this recipe can be made very easily at home but drink it at your own risk.Ingred…

Az indiai szent szövegek a kannabiszt a pszilocibinnel egyforma gyakorisággal említik. Indra isten a bhangot szerette, ami egy marihuána tartalmú tejes ital, amitől mindig bódult állapotban volt. Shiva is ezt kortyolgatta.

A Védák a kannabiszt isteni nektárként dicsőítik, úgy tartják, ez a hosszú élet titka és az istenek jövőbe látási képessége is innen eredeztethető. A kínai taoista szerzetesek a kannabiszt ginszenggel keverték a szertartásaikon, mert úgy tartották, segít megjósolni a jövőt.

Hérodotosz rajongott a kannabiszos gőzfürdőkért, amilyeneket a harcos szkíta népek építettek először.

Kifejezetten a trip volt a cél

Most pedig kiderült, hogy már a zsidók is kedvelték a kannabiszt. Izraelben egy Tel Arad-i szentély feltárásánál találták meg a kannabisszal és tömjénnel teli oltárat. Eran Arie, Baruch Rosen és Dvory Namdar kutatók tanulmánya szerint a szentek szentje i.e. 750-715-ből származik, és az ott celebrált szertartások célja a tudatmódosítás volt.

Izraeli régészek ritka, a Szentföld korai iszlám korszakából származó mecsetet fedeztek fel

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál, az imahelyet a régészek a helyi fiatalokkal együtt tárták fel az elmúlt hetekben egy új lakótelep építése előtt. Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakemberei szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak.

Fekete színű, gyantaszerű anyagot találtak mindkét oltáron. Az egyikből a laborelemzés THC-, kannabiszolaj- (CBD) és kannabinol-maradványokat mutatott ki. Ez a vizsgálat bizonyította be először Arie szerint, hogy az ókorban is használtak már kannabiszt a Közel-Keleten.

Állati eredetű trágyára utaló maradványokat is találtak, ami arra utalhat, hogy az anyagokat az ürülékhez keverték, hogy amikor a vallási szertartásokon használták, kedvezőbb égési paramétereket érjenek el. A tömjénes oltáron állati zsiradék nyomait is felfedezték, ami pedig a párolgást segíthette.

A szertartások alatt a résztvevők a felszabaduló illatanyagokat belélegezték – a tömjént az illatáért, a kannabiszt pedig a pszichoaktív hatásai miatt. Mivel a kimutatott terpenoidok nem kizárólag a kannabiszban találhatók meg, hanem más helyi növényekben is, valószínű, hogy a kannabiszt nem az illata vagy a terápiás tulajdonságai miatt égették az oltáron, hanem a pszichedelikus hatásai miatt.

A tömjén használata a szertartásokon az i.e. 15. századig nyúlik vissza. A Bibliában ez a gyanta az arannyal és a drágakövekkel volt egyenértékű. A tömjén az egyik legkorábbi kereskedelmi árucikk, amit az Arab-félszigeten már 6000 évvel ezelőtt is ismertek, és drága pénzért kereskedtek vele. Az illata kellemes, de nincs tudatmódosító hatása.

Hihetetlen új felfedezések Pompeii területén – a régészek régi kincseket találtak hibátlan formában

Pompeii városa 1997 óta az UNESCO világörökség része, azóta is újabb és újabb meglepetésekkel szolgál. A régészek számára akad még felfedezni való, miután a Vezúv által hamuval beborított városban számos kincset rejtőzik, szinte eredeti formában. A legújabb ásatások során amuletteket, gémkapcsokat és más tárgyakat találtak egy fadobozban.

A szerzők a környező területekről is beszámolnak tudatmódosító céllal megtartott rituálékról. A bizonyítékok arra engednek következtetni, amit a tudatmódosító szerek kedvelői már régóta tudnak: a tudat tágítása régi hagyomány vallástól vagy etnikai hovatartozástól függetlenül.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet