Okosabb vagy mint egy hollywoodi sztár? Hírességek, akik Mensa-tagok lehetnének

Mi a közös Conan O’Brienben és Meryl Streepben? A helyes válasz, hogy mindketten kiugróan magas intelligencia-hányadossal rendelkeznek. Bemutatunk 21 hírességet, akik kiemelkedő, 130 vagy afölötti pontszámot értek el az IQ-teszten.

Mi az a Mensa? Azon nemzetközi egyesület, melynek célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú, pontosabban a Mensa által elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

Conan O’Brien – IQ: 160

CONAN OBRIEN iq TBS
Fotó: TBS

A bevezető után ér nem meglepetésként az amerikai műsorvezető és vígjáték-forgatókönyvíró kiemelkedő IQ-ja. O’Brien a Harvardon végzett és a 160-as pontszáma Einsteinnel és Stephen Hawkinggal helyezi egy magasságba.

Meryl Streep – IQ: 143

meryl streep iq Vittorio Zunino Celotto Getty
Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

Minden idők egyik legnagyszerűbb színésznője, Az ördög Pradát visel sztárja az IQ-teszten is meggyőzően teljesít. Olykor azonban még egy rutinos és intelligens színésznő is mellényúlhat, mint amikor elvállalta a főszerepet Robert Redford mellett a Gyávák és hősök című filmben. Még a zseniknek is lehetnek rossz döntéseik, de ettől függetlenül nagyon szeretjük!

David Duchovny – IQ: 147

david duchovny iq
Fotó: Getty Images

David Duchovny a közelmúlt egyik legbrilliánsabb színésze, a Princetonon és a Yale-en is szerzett diplomát. Ám az, hogy a hetedik évad után távozott az X-aktákból, nem bizonyult túl okos lépésnek – a karrierje leszállóágba került. Szerencsére észbe kapott és a két X-akták filmben még visszatért Fox Mulder ügynök szerepében.

Jayne Mansfield – IQ: 149

jane mansfield iq
Fotó: Getty Images

A Too Hot to Handle sztárja komolyan vette a film címét: 1963-ban olyan szexi Playboy-anyagot készítettek róla, hogy az akkori főszerkesztőt letartóztatták szeméremsértés vádjával. Zseniálisan értett a reklámhoz.

Geena Davis – IQ: 140

geena davis iq Associated Press
Fotó: Associated Press

Mindannyian tudjuk, hogy ha háromszor egymás után kimondjuk Beetlejuice nevét, akkor megjelenik, de úgy tűnik, ha a zseni szót ismételgetjük, akkor valósággá válik. Geena Davis folyékonyan beszél svédül, több hangszeren is játszik, és tagja a Mensa-klubnak, ahová csak az emberiség 98%-ánál intelligensebbek juthatnak be. Úgyhogy számold ki… – vagy inkább engedd át Geenának.

Steve Martin – IQ: 142

steve martin iq nbc getty images
Fotó: NBC / Getty Images

Steve Martin nem csak kiválóan bendzsózik, a nevéhez fűzödik a beszéd közben kézzel mutatott idézőjel elterjesztése, a világon az egyik legviccesebb ember, ráadásul még zseni is. A Kaliforniai Állami Egyetemen még tanár akart lenni, de aztán mégis egy olyan pálya mellett döntött, amely lehetővé tette számára, hogy nyuszifüleket vegyen fel vagy átnyilazzák a koponyáját. Okos döntés!

Goldie Hawn – IQ: 140 fölött

goldie hawn iq Bert Stern Getty Images
Goldie Hawn / Fotó: Bert Stern / Getty Images

Ne engedd, hogy a Rowan & Martin’s Laugh-In című bugyuta, szórakoztató műsorban feltűnt színésznő megtévesszen: Goldie Hawn Mensa-tag!

Dolph Lundgren – IQ: 160

dolph lundgren iq Frazer Harrison Getty Images
Fotó: Frazer Harrison / Getty Images

Sose gondoltad volna a Rocky IV. svéd óriásáról, hogy ő a legélesebb kés a fiókban. Márpedig ez a legtöbb fiókban igaz lenne róla. Vegyészmérnökként diplomázott a Sydney Egyetemen, majd elnyert egy Fulbright-ösztöndíjat a MIT-re. Nem csak atomjaidra képes szedni, hanem még azt is megmondja, miből vagy.

Alicia Keyes – IQ: 154

alicia keyes iq Paola Kudacki
Fotó: Paola Kudacki

Középiskolában évfolyamelső volt, majd onnan egyenes út vezetett a Columbia Egyetemre, amelyet végül zenei karrierje miatt nem fejezett be.

Sharon Stone – IQ: 148

sharon stone iq CHRIS PIZZELLO INVISION AP
Fotó: Chris Pizzello / INVISION /AP

Éveken keresztül élt az a tévhit, hogy a zsenikével vetekedő IQ-jának köszönhetően Sharon Stone Mensa-tag. Aztán, 2002-ben az Oscar-díjas színésznő bevallotta, hogy mégsem tagja az elit társaságnak. Az azért mindenesetre elképesztő, hogy 15 évesen kezdte az egyetemet. Feltéve, ha nem ezt is csak kitalálta.

Matt Damon – IQ: 160

matt damon iq Sam Jones Trunk Archive
Fotó: Sam Jones Trunk / Archive

Ő az a bostoni srác, aki a Good Will Hunting című film társ-forgatókönyvírója és főszereplője is volt, amely egy őstehetség matekzseniről szól, aki az egyik legjobb amerikai egyetemen dolgozott takarítóként. Nem véletlenül illett az a szerep annyira Damonra, aki a Harvardot hagyta ott azért, hogy az egyik legkeresettebb hollywoodi színész váljon belőle.

Lisa Kudrow – IQ: 154

lisa kudrow iq The Indian
Fotó: The Indian Express

Mi kell ahhoz, hogy valaki megkaphassa a felettébb naiv és buta Phoebe szerepét a Jóbarátok-sorozatban? 154-es intelligenciahányados és egy pszichobiológiai diploma. Baromi okosnak kell lenned, hogy eljátszhasd a hülyét.

Tommy Lee Jones – IQ: 135

tommy lee jones Robert Gauthier Contour Getty Images
Fotó: Robert Gauthier / Contour / Getty Images

Tommy Lee Jones cum laude minősítéssel diplomázott a Harvardon, diplomamunkájában a katolicizmus működési mechanizmusát vizsgálta Flannery O’Connor műveiben. Amikor a Love Story-ban eljátszotta Ryan O’Neil egyik harvardos kollégista társát, valószínőleg nem kellett hosszas kutatómunkát folytatnia előtte.

Cindy Crawford – IQ: 154

cindy crawford iq Axelle Bauer Griffin FilmMagic
Fotó: Axelle Bauer-Griffin / FilmMagic

A ’80-as, ’90-es évek egyik nagy szupermodellje évfolyamelső volt középiskolás korában. Majd rövid ideig vegyészmérnöknek tanult a Northwestern Egyetemen, mielőtt teljes munkaidőben elkezdett volna modellkedni. Ötvenéves korán túl is még mindig gyönyörű, 2017-ben Versace-divatbemutatón vett részt, jelenleg pedig az olasz San Benedetto ásványvíz reklámarca.

Quentin Tarantino – IQ: 160

Quentin Tarantino iq ATP
Fotó: ATP

Érettségi bizonyítványt nem szerzett, de a 160-as IQ-ját a formabontó kultfilm, a Pulp Fiction is bizonyítja. Intellektuális sznobériával azonban még az ellenségei sem vádolnák.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem hiszek az elitizmusban. Nem hiszem, hogy a közönség nálam butább emberekből áll. Én vagyok a közönség[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Tarantino.

Hedy Lamarr: igen magas

hedy lamarr cordon press
Fotó: cordon press

Az 1949-es kasszasiker, a Sámson és Delilah női főszereplőjét a világ legszebb asszonyának kiáltották ki az MGM aranykorában. De a bécsi születésű sztárnak esze is volt: George Antheil zeneszerzővel feltalálta az egyidejű frekvenciaváltást, amely segítségével a második világháborúban a nácik nem tudták hatástalanítani a szövetségesek rádiós irányítású torpedóit. A találmányt a mai vezeték nélküli kommunikációban is használják.

Madonna – IQ: 140

madonna iq getty images
Fotó: Getty Images

Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy Madonna egy művész-zseni, aki a ’80-as évektől egészen az új évezredig uralta és formálta a popkultúrát. Azt mondják, az IQ-ja 140 körül van, az embereknek mégsem az intelligenciateszt eredménye ugrik be róla először.

Reggie Jackson – IQ: 160

reggie jackson iq goldenagebaseballcards
Fotó: goldenagebaseballcards

Öt világbajnoki cím, 14 all-stars döntő, 563 home run és 0,357-es átlagos ütőhatékonyság októberben (innen jött a Mr October becenév is). De ezek a számok sem mondanak el mindent minden idők egyik legjobb baseball-játékosáról. 160-as IQ-jával Jackson lehet a legokosabb baseballos.

Jodie Foster – IQ: 132

jodie foster Rebecca Cabage Invision AP
Fotó: Rebecca Cabage Invision / AP

A színésznő, aki a Taxisofőrben 12 éves prostituáltat játszott, mindig is koravén volt. Kilenc hónaposan már beszélt és háromévesen önállóan megtanult olvasni. Miután anyanyelvi szinten megtanult franciául a gimnáziumban, egy időre búcsút mondott Hollywoodnak, amíg a Yale-en magna cum laude lediplomázott irodalomból.

Nicole Kidman – IQ: 132

nicole kidman iq Daniele Venturelli Getty Images
Fotó: Daniele Venturelli / Getty Images

Kiegyensúlyozottság, vonzerő és jó beszédkészség gyakran a ragyogó és magasan képzett elmék sajátja. Nem meglepő hát Nicole Kidman magas pontszáma. Intelligenciáját az is bizonyítja, hogy amikor elvált Tom Cruise-tól, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem akarja a szcientológia tanai szerint nevelni a gyerekeit.

James Woods – IQ: 184

james woods iq MediaPunch REX Shutterstock
Fotó: MediaPunch REX Shutterstock

Elképedtünk, amikor meghallottuk, hogy James Woods-nak 184-es az IQ-ja. És hogy ki mondta ezt? Maga James Woods. Az biztos, hogy az MIT-n végzett.

Köszönjük, Purple Clover!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból