Az alábbi tényekből IQ-teszt nélkül is következtethetünk arra, hogy a többséghez képest milyen intellektussal rendelkezünk.

Okos, okosabb, zseni

Talán már mindannyian gondoltunk arra, hogy mennyire zseniálisak vagyunk, mert éppen eszünkbe jutott egy frappáns megoldás vagy sikerült túljárnunk valaki eszén. Mindez nagy megelégedéssel tölthet el bárkit is, hiszen méltán lehetünk büszkék arra, ha némi hasonlóságot vélünk felfedezni önmagunk és Albert Einstein kiemelkedő intellektusa között. De ily módon valóban meg tudjuk ítélni saját magunk az intelligenciánkat?

A Bright Side összegyűjtött tíz olyan jelet, amely arra utalhat, hogy tényleg okosabbak vagyunk az átlagnál.

Gyakran unatkozunk

Okosabb Ember Jel 1

Az intelligens emberek gyakran unják a napi rutinfeladatokat. Ez amiatt van, mert úgy érzik, hogy a napi teendők közepette nem képesek teljes mértékben kihasználni intellektusukat.

Fiatalabbnak érezzük magunkat a korunknál

Okosabb Ember Jel 2

Érdekes, hogy a nagyon intelligens emberek tovább érzik magukat fiatalnak. Minél intelligensebb valaki kamaszkorában, annál tovább tartja magát fiatalnak. A 154-es IQ-val rendelkező Sharon Stone jó példa erre: úgy tűnik, mintha a színésznő lélekben sosem öregedne meg.

Gyakran élünk át egzisztenciális válságot

Okosabb Ember Jel 3

A tehetséges emberek gyakran úgy érzik, hogy válságba került az életük. Ezért nagyon fontos, hogy megtalálják a céljukat, életük értelmét, különben pszichológiai probléma is kialakulhat náluk.

Párkapcsolati nehézségekkel küzdünk

Okosabb Ember Jel 4

Az okos embereket nem mindenki szereti. A kutatások szerint a 120-as IQ felettiek gyakran panaszkodnak arra, hogy magányosnak érzik magukat. Mindez nem vonatkozik azokra, akik magas érzelmi intelligenciával is rendelkeznek.

Rossz szokásunk, hogy rágjuk a körmünket

Okosabb Ember Jel 5

A zsenik valamiért nehezebben tudnak megszabadulni rossz szokásaiktól. A körömrágás nem csak az adott személy feszültségét jelzi, hanem perfekcionizmusára is utal.

Feledékenység

Okosabb Ember Jel 6

A legnagyobb zsenik annyira elmélyülnek problémamegoldó gondolataikban, hogy gyakran megfeledkeznek a mindennapi feladataikról.

Eredeti problémamegoldás

Okosabb Ember Jel 7

A magas intellektust jelzi, ha eredeti módon közelítünk egy adott probléma megoldásához. A kreatív gondolkodás képessége erre ragyogó példa.

Gyakran elkésünk

Okosabb Ember Jel 8

Azok az emberek, akik nehezen tudják elvégezni a feladataikat határidőre, lehet, hogy kreatívabban gondolkodnak az átlagnál és általában optimistábbak is.

Képes vagy nemet mondani másoknak és magadnak is

Okosabb Ember Jel 9

A türelem az intellektus fejlettségét is jelzi: a tudósok szerint azok, akik képesek felmérni a lehetőségeiket és képesek ellenállni a hirtelen rájuk törő vágyaiknak, jobb eredményeket érnek el az intelligenciateszteken.

Egyáltalán nem tekinted magad okosnak

Okosabb Ember Jel 10

A pszichológiából ismert Dunning-Kruger hatás azt állítja, hogy a kevésbé képzett emberek hajlamosak túlbecsülni értelmi képességeiket. Az, aki igazán ért egy témához, sem képes reálisan felmérni, mennyit ér a tudása, ám ő viszont rendszerint alulértékeli saját magát.

Egy korábbi cikkünkben pedig egy másik összefüggésről is írtunk: egy kutatás szerint az intelligens emberek az instrumentális zenét kedvelik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet