Ilyen az igazán okos és hasznos jótanács

Honnan tudhatjuk, hogy az általunk nagyra becsült szakértő valóban okos jótanáccsal látott el minket, vagy csak kinyilatkoztatott valamit?

Valóban jótanács vagy csak válaszreakció?

A problémamegoldó képességet mutató IQ mellett – ami egy kutatás szerint 1970-től csökkenő tendenciát mutat – egyre többet hallunk az érzelmi intelligencia fontosságáról.

erzelmi intelligencia jotanacs
/ Fotó: Getty Images

Az INC szerint a jó tanácsadó titka is az érzelmi intelligenciában rejlik. Ha valakihez tanácsért fordulunk, arra érdemes figyelni, hogy tanácsadónk visszakérdez-e vagy helyből megmondja a tuti választ. A visszakérdezések száma nagyban növeli annak az esélyét, hogy érdemi, hasznos választ kaphatunk a problémánkra.

Megmérték, hogy a kutya- vagy a macskaintelligencia-e a magasabb

Vajon az emberekről álmodó kutyák, akik Csányi Vilmos szerint olyanok, mint a gyerekek, vagy a múzeumrajongó macskák az okosabbak? A Vanderbilt Egyetem kutatói ezt próbálták kideríteni, írja a . Az emlősök közül a ragadozókat vonták be a kísérletbe, amely kategóriába 250, éles fogakkal és karmokkal rendelkező faj tartozik.

A „Tanácsadó” kifejezést Daniel Gross használta általánosságban az üzleti életben előforduló tanácsadásról írt esszéjében. Gross azt állítja, hogy a Tanácsadó célja, hogy segítsen, de hatékony is szeretne lenni. Mivel a Tanácsadó jellemzően egy nagyrabecsült, elfoglalt személy, akinek szintén megvannak a maga problémái. Nincs igazán ideje ténylegesen belegondolni a mások helyzetébe, így többnyire a leginkább kézenfekvő megoldással áll elő. A legegyszerűbb válasszal, a megfelelő válasz helyett. A Tanácsadó valószínűleg észre sem veszi ezt, pedig visszakérdezés nélkül nem ismerheti a legfontosabb részleteket.

A Tanácskérő ugyanakkor azt feltételezi, hogy a Tanácsadó kellő tapasztalattal rendelkezik (különben nem őt kérdezte volna meg), így könnyen megtévesztheti az adott válasz.

A történet kulcsa az érzelmi intelligencia. Minden, két ember között történő, érzelmileg intelligens interakció egyik alapvető jellemzője a támogató reakció a hárító reakció helyett. A támogató válaszban a fókusz elkerül a válaszadóról a másik emberre, míg a hárító reakcióban a válaszadón marad a hangsúly.

Okos tanácsok a gyakorlatban

Néhány példával megérthetjük a különbséget.

Kérdés: Inkább a hibákat javítsuk ki a cégnél vagy terjeszkedjünk?

Tanácsadó: Terjeszkedjetek. A növekedés mindig jó.

Ebben az esetben a Tanácsadó kevés gondolkodás után, általánosságban fogalmazza meg a választ és egyértelműen megmondja, hogy mit kéne csinálnia a Tanácstalannak. A válasz valószínűleg a Tanácsadó tapasztalatain alapul, és abból indul ki, hogy a Tanácskérő is hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, nem veszi figyelembe az esetleges eltéréseket.

Beethoven 10. szimfóniáját mesterséges intelligencia fejezi be

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála, most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet mesterséges intelligencia segítségével Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

A támogató válaszra az alábbi, több kérdésből álló reakció lehet jó példa.

Kérdés: Inkább a hibákat javítsuk ki a cégnél vagy terjeszkedjünk?

Tanácsadó: Milyen súlyos hibákról van szó? Milyen növekedési ütemet terveztek? Milyen visszajelzések jönnek az ügyfeleitektől?

A „Szerinted mit kellene tenned?” kérdés jolly jokerként használható minden szituációban.

A jó tanácsadás ismérvei természetesen nem csak az üzleti életben alkalmazhatók.

Kérdés: Menjek vissza tanulni, hogy szerezzek egy újabb diplomát?

Hárító válasz: Én nem bántam meg, hogy megcsináltam az MBA-t. Vagy: Ha újra kezdhetném, akkor biztosan nem tanultam volna jogot.

Támogató válasz: Mit szeretnél kezdeni egy újabb diplomával? Milyen alternatív költséggel jár, ha megszerzed?

Veszekedés a párkapcsolatban? Szakemberek elárulják, hogyan kell jól csinálni

Mielőtt még elkönyvelnéd magadban, hogy a kapcsolatotok halálra van ítélve, mert múlt héten már kétszer is veszekedtetek, vedd figyelembe: teljesen rendben lévő, hogy ha valamiben nem egyezik a véleményed a pároddal, akkor megvitatjátok a nézeteiteket.

A lényeg tehát: minden más jellemzőt egyformának tekintve a jó jótanácsot az különbözteti meg egy sima válaszreakciótól, hogy érződik rajta az érzelmi intelligencia. És hogy ennek mi a jele? Még több felmerülő kérdés, mint a kiindulásnál.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból