Ha még mindig nem találtad ki, mit ajándékozhatnál karácsonyra, mindenképp fontold meg, hogy jócselekedetet adsz a szeretteid nevében!

Az online oktatás lehetne inkluzív is

Hiába sújtja Magyarországot egy éven belül már másodszor koronavírus-járvány, az oktatási rendszer még mindig nem készült fel arra, hogy stabil internettel, megfelelő számítástechnikai eszközökkel és sok egyéni figyelemmel biztosítsa a szegényebb közösségek – köztük megannyi roma diák – hozzáférését a digitális oktatáshoz.

Nincs Internetkapcsolat
/ Fotó: Free Code Camp

A közoktatási és felsőoktatási rendszerekben bevezetett digitális tanrend nem ér el a legnehezebb helyzetben lévő diákokhoz, pedig az online oktatás lehetne inkluzív is: a Romaversitas Alapítvány a teljes oktatási tevékenységét online térbe helyezte át, aminek köszönhetően mind diákjaik száma, mind pedig programjaik területi lefedettsége jelentősen bővült.

Kapcsolódó cikk

Tavasszal, közösségi finanszírozással közel hárommillió forintot gyűjtöttek ösztöndíjra, mostani céljuk pedig, hogy minél több roma diáknak segíthessenek számítástechnikai eszközökkel, internet-előfizetéssel és az egyéni igényekre odafigyelő oktatási programmal, hogy sorsukat ne pecsételjék meg a közoktatási rendszer igazságtalanságai.

A karácsonyi zserbó fölötti családi vita helyett

A Romaversitas víziója egy erős roma értelmiség kialakulása. Ha te is hiszel benne, hogy az oktatás az első számú eszköz a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, akkor fontold meg, hogy idén karácsonykor tárgyi ajándék helyett adományt ajándékozol – akár szeretteid nevében. A nagybácsikkal a szokásos karácsonyi flódni vagy zserbó fölötti politikai marcangolás helyett remek beszédindító téma lehet egy-egy társadalmilag fontos ügy.

Miért nehezebb a roma gyerekek élete? (Systemic racism against the Roma in Hungary)

A magyar film ötletét az Egyesült Államokban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmusról (systemic racism) készült animációs film adta, ami Amerikában...

Hogy miként öröklődnek a rendszerből fakadó hátrányok generációról-generációra, arról ebben a cikkünkben írtunk. A Romaversitas Alapítvány kapánya során eddig már több mint 1 millió forint, azaz a célul kitűzött 1,5 millió forintos összeg közel 70 %-a gyűlt össze. A lehetőségül kínált támogatási csomagok 5 és 160 ezer forint között változnak, amelyek összegei a 15 GB-os mobilinternettől, a tantárgyi felkészítőn át, egészen a megbízhatóan működő laptopig fedezik egy-egy nehéz helyzetű diák költségeit.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet