Már csak párezer forint hiányzik a roma diákoknak létrehozott oktatási krízisalaphoz

Ha még mindig nem találtad ki, mit ajándékozhatnál karácsonyra, mindenképp fontold meg, hogy jócselekedetet adsz a szeretteid nevében!

Az online oktatás lehetne inkluzív is

Hiába sújtja Magyarországot egy éven belül már másodszor koronavírus-járvány, az oktatási rendszer még mindig nem készült fel arra, hogy stabil internettel, megfelelő számítástechnikai eszközökkel és sok egyéni figyelemmel biztosítsa a szegényebb közösségek – köztük megannyi roma diák – hozzáférését a digitális oktatáshoz.

Nincs Internetkapcsolat
/ Fotó: Free Code Camp

A közoktatási és felsőoktatási rendszerekben bevezetett digitális tanrend nem ér el a legnehezebb helyzetben lévő diákokhoz, pedig az online oktatás lehetne inkluzív is: a Romaversitas Alapítvány a teljes oktatási tevékenységét online térbe helyezte át, aminek köszönhetően mind diákjaik száma, mind pedig programjaik területi lefedettsége jelentősen bővült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Tavasszal, közösségi finanszírozással közel hárommillió forintot gyűjtöttek ösztöndíjra, mostani céljuk pedig, hogy minél több roma diáknak segíthessenek számítástechnikai eszközökkel, internet-előfizetéssel és az egyéni igényekre odafigyelő oktatási programmal, hogy sorsukat ne pecsételjék meg a közoktatási rendszer igazságtalanságai.

A karácsonyi zserbó fölötti családi vita helyett

A Romaversitas víziója egy erős roma értelmiség kialakulása. Ha te is hiszel benne, hogy az oktatás az első számú eszköz a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, akkor fontold meg, hogy idén karácsonykor tárgyi ajándék helyett adományt ajándékozol – akár szeretteid nevében. A nagybácsikkal a szokásos karácsonyi flódni vagy zserbó fölötti politikai marcangolás helyett remek beszédindító téma lehet egy-egy társadalmilag fontos ügy.

Miért nehezebb a roma gyerekek élete? (Systemic racism against the Roma in Hungary)

A magyar film ötletét az Egyesült Államokban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmusról (systemic racism) készült animációs film adta, ami Amerikában...

Hogy miként öröklődnek a rendszerből fakadó hátrányok generációról-generációra, arról ebben a cikkünkben írtunk. A Romaversitas Alapítvány kapánya során eddig már több mint 1 millió forint, azaz a célul kitűzött 1,5 millió forintos összeg közel 70 %-a gyűlt össze. A lehetőségül kínált támogatási csomagok 5 és 160 ezer forint között változnak, amelyek összegei a 15 GB-os mobilinternettől, a tantárgyi felkészítőn át, egészen a megbízhatóan működő laptopig fedezik egy-egy nehéz helyzetű diák költségeit.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból