Orbán Viktor Wass Albert versével üzent október 23-a alkalmából

Az 1956-os forradalomra emlékezünk október 23-án. Ez alkalomból a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is üzent Wass Albert egyik versével. 

Október 23-ai eseményekre emlékezünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

orbán viktor október 23 szabadságharc forradalom wass albert vers
Orbán Viktor a Terror Háza előtt 2018. október 23-án / Fotó: Bődey János / Index

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

Orbán Viktor Wass Albert-verssel üzent

A vitatott múltú Wass Albert egyik versével üzent követőinek október 23. alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán. Az Üzenet haza című vers a szintén vitatott munkásságú Dörner György előadásában hallható a videón:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy marad-e beszédet mondani a miniszterelnök, írja at Index. A hivatalos program szerint október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. Délelőtt 10 órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban, de szintén ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is.

“Csak úgy suhantak el a golyók a fejünk felett” – Női történetek az 1956-os forradalomról

Harmadéves hallgató voltam a Testnevelési Főiskolán. Bajáról származom, így kollégiumban laktam. Azt tudom, hogy az előző napokban több alkalommal is a budaörsi laktanyáról jöttek hozzánk katonák előadást tartani. Igazából én nem vettem részt minden ilyen katonai megbeszélésen, de úgy hiszem, ők részt vettek az egyetemisták gyülekezésének megszervezésében.

A miniszterelnök hagyományosan ott, a Terror Háza előtt felállított színpadon szokott felszólalni, ezúttal azonban sem állami hirdetésekben, sem a hivatalos programban nincs nyoma.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból