A koronavírus által generált felfordulásban ezévben talán némileg kevesebb reflektorfény jutott a Föld napjának. Olafur Eliasson interaktív alkotásokkal hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy ideje más szemszögből tekintenünk bolygónkra. 

Perspektívák

A Föld napja alkalmából Olafur Eliasson művész reggel 10-től óránként osztott meg egy-egy interaktív képet az Instagram-oldalán. A rikító narancssárga és rózsaszín foltok közepén egy fekete pont látható, ezt kell 10 másodpercig figyelnünk, majd egy fehér felületre összpontosítanunk. A kis játék eredményeképp a bolygónkat láthatjuk, ám egészen más szemszögből, mint azelőtt. 

Olafur Eliasson Fold Napja
Olafur Eliasson Interaktív Alkotásokkal Készült A Föld Napja Alkalmából / Fotó: Getty Images

A munkájának címe Föld perspektívák. Az alkotások lényege, hogy bátorítsa a befogadókat, hogy reflektáljanak több világnézet társlétezésére és elfogadására. A Földről számtalan módon lehet vélekedni, a lényeg, hogy valóban megtegyük azt.

9/9: Today we’re launching ‘Earth perspectives’, a new artwork conceived by Olafur for Earth Day 2020. It’s comprised of nine animations featuring nine different views over the Earth that we’ll post throughout the day. We’re sharing this work as part of the Serpentine Galleries’ ‘Back to Earth’ initiative, a new, multi-year project that invites artists, scientists, architects, musicians, and more to make work that responds to the climate emergency. Olafur originally conceived one Earth perspectives map for Real Review, spring issue 2020, a magazine edited by Jack Self. At the centre of the Earth view above is the South Pole. The pole is at the heart of the virtually uninhabited continent of Antarctica, a vital ice-covered wildlife haven that is under threat from rapid warming and ice loss. This point on the map is, on one hand, a completely human construct that grants geographical importance to an otherwise featureless location on the globe. On the other hand, it was the presence of this pole in the mind’s eye that enabled early explorers to imagine Antarctica as a real place and travel there, and then for later generations to learn enough about it to know it urgently needs protecting. The pole is like a symbolic pin steadying a precarious landscape that is literally floating away as massive icebergs the size of small countries break off and drift into the ocean. Like the dot in the afterimage, the South Pole’s abstract point is a meeting place between the human mind and a profoundly real landscape that is so far away from us and yet so immediate to climate change. It is the human capacity to imagine the abstract, and to imagine the future, that will determine how the story will continue. “Earth perspectives” envisions the earth we want to live on together by welcoming multiple perspectives – not only human perspectives but also those of nature. A glacier’s perspective deviates from that of a human. The same goes for a river. On Earth Day, I want to advocate – as on any other day – that we recognise these various perspectives and, together, celebrate their co-existence.’ – Olafur @serpentineuk #earthperspectives #earthday2020 #backtoearth

No Description

A fekete pont a bolygón mindig máshova kerül, így tágabb értelemben a világot is beutazhatjuk a művésszel. Nem titok azonban, hogy Eliasson Földünk legkritikusabb pontjaira invitál minket beleértve a Mariana-árkot, ami 11 ezer méter mély, és még ennek alján is találtak műanyag szemetet, írja a The Guardian.

Reményt adó üzenetek is terjednek a karantén idején

A koronavírus következtében emberek millió kénytelenek otthon maradni és elütni üres perceiket. Ugyan legtöbben mindent megteszünk a saját és mások védelme, egészsége érdekében, sokunknak nehéz lehet aktívan kitölteni a ránk szakadt szabadidőt. Ilyenkor eshet meg, hogy egész nap begubózva frissítgetjük a képernyőn a híreket, amik legtöbbször igen aggasztóak.

Ezen kívül betekintést nyerhetünk az indiai Gangesz partjaira és a grönlandi jégtáblák vidékére is. A sorból azonban nem maradhat ki Csernobil sem, ahol 1986-ban történt történelmünk legmegrázóbb nukleáris katasztrófája.

Ki van veszélyben?

Eliasson szerint nem feltétlenül a Föld van veszélyben. Az emberi pusztítás után a humán-faj kipusztulhat, a bolygó azonban több ezer évvel később képes lesz újra kizöldülni és teret biztosítani az élet kialakulásához.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Föld napjának fantasztikus ötlete megengedi számunkra, hogy egy kicsit hátrébb lépjünk, és kívülről tekintsünk a bolygónkra. Ez segít felismerni, hogy valójában egy olyan dologról van szó, amit igen nehéz, talán lehetetlen is megérteni [/perfectpullquote]

– mondja a művész. Azonban többet nem akar hozzátenni alkotásaihoz, nem akarja azokat magyarázni, elemezgetni vagy javaslatot tenni, a befogadók hogyan vélekedjenek róla. Olafur Eliasson szerint felesleges lenne, hiszen a diskurzus végén valaki biztosan okosabb lesz nála. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet