Józsefváros festői lenyomatát utoljára tekintheted meg – Oláh Norbert: Tűzfalak finisszázs

Oláh Norbert Gruber Béla-díjas festőművész Tűzfalak című kiállítása a végéhez közeledik. Oláh filcművei különös korrajzok napjaink Budapestjéről. Egyszerre idegenítenek el és húznak közel olyan felületek művészi megközelítéséből, amik mellett nap mint nap sétálunk el.

Ha végigsétálunk Józsefváros utcáin, lépésről lépésre foghíjtelkekbe, félig lebontott vagy félig felépített házakba botlunk.

Tűzfalakba, amelyeken izgalmasabbnál izgalmasabb geometriai alakzatokat figyelhetünk meg.

Tűzfalak című kiállítás e koncepció köré szerveződik. Oláh Norbert megszállottan igyekszik tégláról téglára megjeleníteni, egyben analizálni e formák jellegzetességeit.

26952537 918434884982467 6775710672319327136 O
Oláh Norbert Festő A Tűzfalak Festményeinek Háttal / Fotó: Kassai Ricsi

A művész apránként, soronként építette fel a rajzokat. Oláh Norbert így maga is „építőmunkássá” válik a művek létrehozása során.

Emberi sorsok a kopár tűzfalak mögött – Kritika Oláh Norbert kiállításáról

A tűzfalak házrészek vagy épületek lebontásával feltárult falak, melyek mellett nap mint nap sétálunk el, legtöbbször tudomást sem véve róluk. Az így megüresedett foghíjtelkek gyakran parkolók, szabadtéri bárok, közösségi kertek szerepében éledtek újjá. A tűzfalak viszont továbbra is omladozva, a történelem súlyát cipelve tekintenek le ránk. A kiállítás ezeket a falakat helyezi középpontba.

Képein nem lelhetők fel emberi alakok, azonban a felszínt érintenénk értelmezésünk során, ha élettelen téglákként, tűzfalakként, ablakokként, épületekként gondolnánk a vásznon lévő nyomokra.

A Tűzfalak finisszázsán a Valami Swing zenekar is fellép.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. május 31., 18 óra

Helyszín: Kahan Art Space, Budapest

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból