Nézem Képzőművészet Emberi sorsok a kopár tűzfalak mögött

Emberi sorsok a kopár tűzfalak mögött

Promóció

A kopár tűzfalak az utóbbi évtizedekben alternatív vásznat képezve nyújtanak felületet a művészeknek – a világ minden pontján találkozhatunk graffitikkel díszített darabokkal. Pár éve Budapesten is fel-felbukkan ez a fajta street art. De mi történik, ha kifordítjuk ezt a jelenséget és a csupasz tűzfalakat helyezzük a vászonra? Erre a kérdésre ad választ a Gruber Béla-díjas Oláh Norbert Tűzfalak című kiállítása a Kahan Art Space-ben.

Promóció

A tűzfalak házrészek vagy épületek lebontásával feltárult falak, melyek mellett nap mint nap sétálunk el, legtöbbször tudomást sem véve róluk. Az így megüresedett foghíjtelkek gyakran parkolók, szabadtéri bárok, közösségi kertek szerepében éledtek újjá. A tűzfalak viszont továbbra is omladozva, a történelem súlyát cipelve tekintenek le ránk.

Az ambivalens kerület

A kiállítás ezeket a falakat helyezi középpontba. Mindennek különös fűszert ad helyszín, a hírhedt ’nyócker’, mely talán Budapest izgalmasabb kerülete. Egyik végén a Palotanegyed fényűző épületeivel, a másikon pedig a cigánytelep omladozó házaival.

Ebben az ambivalens környezetben találta meg Oláh Norbert a szépséget és a falak mögött zajló emberi történeteket.

A kiállított művek többsége filctollal készült, de találhatunk itt tusrajzokat, kollázsokat és egy, az alkotói folyamatot megörökítő videóinstallációt is. A tűfilc-technikának köszönhetően egészen apró részletek figyelhetők meg, még a kiállítótér legnagyobb méretű Tűzfal!!! című alkotásán is.

Oláh Norbert tégláról téglára festett életet a tűzfalakba / Fotó: Dési János

A művész szinte tégláról téglára, soronként építette fel a rajzokat – ezt a folyamatot követhetjük végig a videóinstalláción is. Oláh Norbert így maga is „építőmunkássá” válik a művek létrehozása során.

Kopár falak, emberi sorsok

Bár emberi alakokat nem találunk a rajzokon, mégis történeteket olvashatunk például a Világítóudvar (A Bérkocsis utcában) című festményen, a kopár falakon megbújó muskátlival díszített ablak mögött.

Oláh Norbert: Tűzfalak / (balról jobbra) dr. Terner Anita, a kuratórium elnöke, Fényi Tibor, a Kahan Art Space alapítója, Oláh Norbert, Szegedi Tamás, Seregi Tamás / Fotó: Dési János

De a tégla megszemélyesített entitásként is megjelenik a Téglavers című képversben, melyet Szegedi Tamás színész, drámainstruktor írt Oláh Norbert rajzaihoz – afféle közös projekt részeként született párhuzamosan vers és kép. A tégla ebben emberi tulajdonságokkal felruházva mesél születéséről és sorsáról, a szavaknak pedig természetesen egy tűzfal szolgál hátteréül.

Szegedi Tamás Oláh Norbert kiállítás-megnyitóján

Kahan art space

Hasonlóan különös megoldás A Lovassy és a Tavaszmező sarok című mű, mely megtöri a sík felületek sorát. A sarokképként elhelyezkedő filcrajz tükör segítségével válik háromdimenzióssá. Ennek az optikai trükknek és a részletgazdagságnak köszönhetően a befogadó mozgásával életre kel a mű.

Tűzfalak geometriája

Bár a rajzok többségére ez a fajta részletesség jellemző, találhatunk olyanokat is, melyek a téglák kidolgozott megjelenítése helyett az épület formáját helyezik a figyelem középpontjába.

A kilenc elemből álló Tűzfal variációk olyan művészettörténeti jellegzetességek alkalmazásával fejti le egyazon épület rétegeit, mint a kubizmus vagy a pointilizmus, minden képen új, izgalmas alakzatokat létrehozva.

Oláh Norbert filcművei különös korrajzok napjaink Budapestjéről. Egyszerre idegenítenek el és húznak közel olyan felületek művészi megközelítéséből, amik mellett nap mint nap sétálunk el. A kiállítás után biztos vagyok benne, hogy mindenki kicsit másként tekint majd a tűzfalakra.

Oláh Norbert: Tűzfalak / Fotó: Dési János

A Tűzfalak című kiállítás megtekinthető: 2018. május 2-től június 2-ig, keddtől szombatig, 12:00 és 17:00 között a Kahan Art Space-ben.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3