Az olasz orvosoknak a Covid-19 mellett még a járványszkeptikusokkal is meg kell küzdeniük

Rengeteg a vírustagadó, az emberek elvesztették a bizalmukat az intézményekben. 

Hősökből terroristák

Az első hullámban hősökként ünnepelték őket, most terroristáknak nevezik. Az olasz orvosoknak és nővéreknek a tavaszihoz képest nem kevésbé súlyos második hullámban még az összeesküvéselmélet-hívőkkel is meg kell küzdeniük, írja a Politico.

Olasz Orvosok Osszeeskuves Elmeletek
Illusztráció: Brian Britigan for Politico

A közösségi médiában egyre terjednek az olyan videók és fényképek, amelyek azt „bizonyítják”, hogy az orvosok hazudnak a járványról, az újságírók eltúlozzák a veszélyt és a kórházak leterheltségét, a mentőautók csak azért szirénáznak, hogy félelmet keltsenek az emberekben. Egyesek szerint az orvosok találták ki a vészhelyzetet, hogy több pénzt kereshessenek. Mások azt állítják, hogy avokádót kell enni, és akkor nem lehet elkapni a vírust, ami amúgy sem súlyosabb, mint egy influenza.

Az egyik ilyen videón két nő bement a milánói Sacco kórházba, hogy megmutassák, hogy nincsenek covidos páciensek a kórház sürgősségi osztályán. Lefilmeztek egy üres helyiséget, kint pedig megmutatták, hogy nincsenek mentőautók sem. 

„Az orvosok, az újságírók és a politikusok hazudnak nekünk. Terroristák mind” 

– hangzik el a több ezer megosztást kapott videóban. Természetesen az általuk bemutatott terület nem a kórház sürgősségi szárnyában található, ami jelenleg is tele van. A mentőautók sem ott szoktak beérkezni a kórházba, ahol ők forgattak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Egy vercelli kórházban dolgozó bergamói ápoló, Marco mesélte, hogy a koronavírussal megfertőződött betegek egy része továbbra sem hiszi el, hogy elkapták a Covid-19-et. 

„Aki nem tapasztalta a vírus hatásait, annak el lehet nézni a tudatlanságát. De amikor valaki szembesül a valósággal, látja, hogy az egészségügyisek mit meg nem tesznek a vészhelyzetben, már nem lehetne megkérdőjelezni. Nagyon sértő ez a hozzáállás velünk, az elhunytakkal és szeretteikkel szemben”

– mondta az ápoló. Ugyanerről a jelenségről számolt be nemrég egy amerikai ápolónő is.  

„Nem képesek elfogadni a kiszámíthatatlanságot”

„Az összeesküvés-elméletek gyakran amiatt születnek, hogy sokan nem képesek elfogadni a kiszámíthatatlanságot. Számukra megnyugtató, ha találnak maguknak egy képzeletbeli gonoszt, aki ellen harcolhatnak. Az sokkal megnyugtatóbb, mint a láthatatlan vírus, amit nem tudunk kontrollálni” – állította Massimo Polidoro pszichológus és tudományos ismeretterjesztő szakíró. 

Inside Italy's COVID War (full film) | FRONTLINE

A rare and harrowing look inside a hospital hard-hit by the coronavirus in northern Italy, following the stories of an ER doctor, her staff and patients batt...

Egy friss felmérés szerint az olaszok 81%-a sokkal nehezebben éli meg a második karantént. Bevallásuk szerint többet szoronganak és nem bíznak meg a járvány kezeléséért felelős hatóságokban.

Az egészségügyi miniszterhelyettes, dr. Pierpaolo Sileri szerint a vírustagadók és az összeesküvéselmélet-hívők hosszútávon gátolhatják az ország talpraállását, mert aláássák az államba, az intézményekbe, a kórházakba és az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmat. A vakcina érkezésével ezek a hangok még veszélyesebbek lehetnek, mert nagyban csökkentik az oltási hajlandóságot. A jelenlegi adatok szerint az olaszok 17%-a nem akarja beoltatni magát, ha jövőre elérhető lesz a vakcina. 42%-uk egyelőre kivárna. Harmaduk mondja csak azt, hogy amint lehetséges, szeretné beadatni. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Dr. Luigi Cavanna, a piacenzai kórház hematológus-onkológus főorvosa az elsők között találkozott koronavírusos páciensekkel. Szerinte az, hogy ilyen mértékben elterjedtek a járványszkeptikus elméletek, az az orvosok hibája is. 

A járvány első időszakában rengeteg orvos és virológus nyilatkozott a tévékben a Covid-19-cel kapcsolatosan. Gyakran egymásnak ellentmondó információkat osztottak meg a lakossággal. A sok zavaros üzenet aztán az összeesküvéselmélet-hívőknél termékeny talajra hullott. Szívesen elbeszélgetnék egy ilyen hívővel, mert kíváncsi vagyok, mit mondana. Azt hiszem, hogy egy kicsit mi, tudósok is hibásak vagyunk ebben

– nyilatkozta Cavanna

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból