Egész Olaszországban szájmaszk nélkül lehet az utcákon közlekedni június 28. hétfőtől, miután minden tartományban feloldották az ősztől érvényes járványkorlátozásokat.

Nem is olyan könnyű egy év után megválni a maszktól

Elsőként a fiatalok vették le magukról a szájmaszkot, az óvatosabb idősebbek között még sokan használják annak ellenére, hogy szabadtéren – ahogyan Spanyolországban sem – már nem kötelező a hétfőn nulla órától életbe lépett rendelkezés értelmében. Az egészségügyi hatóságok arra kérték a lakosságot, mindenki továbbra is hordja táskájában, zsebében a maszkot, amelynek viselete továbbra is kötelező zárt térben, vagyis az üzletekben és a közlekedési eszközökön is. Azokon kívül tanácsolt a szájmaszk viselete az emberekkel teli szabadtéri helyszíneken is, ahol tömörülés keletkezhet.

A római utcákon még szájmaszkkal közlekedő gyalogosok úgy nyilatkoztak az MTI-nek: annyira megszokták a viseletét, hogy most nem képesek egyik napról a másikra szájmaszk nélkül lenni. „Továbbra is félek, mivel tudom, hogy a körülöttem lévők közül sokan még nincsenek beoltva” – nyilatkozta egy szájmaszkos férfi, aki még csak az első adag vakcinát kapta meg. A külföldi turisták nagy része azonban szájmaszk nélkül sétált a város utcáin, hangoztatva, hogy a negyven fokos melegben már alig várták, hogy levehessék az orrukat és szájukat elfedő maszkot.

Olaszországban augusztusra várják a delta-hullám csúcsát

A szájmaszk használat október vége óta volt kötelező szabadtéren, de az olaszok többsége tulajdonképpen utoljára tavaly nyáron ment utcára maszkviselet nélkül. Olaszország összes régiója úgynevezett fehér színű zónába lépett át hétfőtől, ami a járványkorlátozások eltörlését jelenti. Az esti kijárási tilalmat már június 21-én feloldották. Néhány város továbbra is kivételt képez, mivel a nem kedvező járványmutatók miatt továbbra is érvényesek az óvintézkedések, például az umbriai Norciában, ahol továbbra is kötelező a szabadtéri szájmaszk-használat.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 49,8 millióan kaptak már védőoltást, közülük 17,7 millióan második adagban is részesültek, vagyis a lakosság 32,9 százaléka van már átoltva. A naponta végzett mintegy 200 ezer teszten kevesebb mint ezer új esetet szűrnek, az új betegek között a Delta-variáns egy hónap leforgása alatt megközelítette a húsz százalékos arányt. A vírus-mutáció tetőzése az előrejelzések szerint augusztusban várható Olaszországban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet