Mindannyian hallottunk már történeteket megmikrózott macskákról és hasonlókról, sőt számunkra értelmetlen törvényekről. Egy a közös ezekben: származási helyük, Amerika.

Nevadában tilos amerikai zászlót tűzni a szappanba, Georgiában pedig a temetőkben nem szabad pikniket tartani. Connecticutban kikötik, hogy egy savanyú uborka csak akkor számít savanyú uborkának, ha még ruganyos állagú, Louisianában pedig kikötötték, hogy nem szabad gargalizálni az utcán (hál’ Istennek)!

21267996 1236897239771687 2124824189 O
Az Alabamai Törvény Megsértését Csúcsra Járattatta / Fotó: Locher Hivatalos Instagram-Fiókja

Ez csak a krém volt Olivia Locher fotósorozatának tetején, ami az I fought the law (2013-16) címet viseli, az ’50-es évek amerikájának törvénykezését mutatja be, ami egyaránt szeszélyes és szórakoztatóan furcsa.  Ugyanakkor muszáj megkérdeznünk ezek láttán: mégis mi szükség volt ezekre a törvényekre? Valóban ennyire önkényes a törvényhozás? 

Locher ezekre a kérdésekre kezdte el keresni a választ 2012-ben, amikor egy barátja azzal a mondattal állított elé, hogy Alabamában nem tarthatsz tölcséres fagyit a hátsó zsebedben.  

Ez a mondat aztán körülbelül egy évig kísértette Lochert, és ha már egy ötlet ennyi ideig foglalkoztat egy művészt, abból bizony alkotás lesz. 

21268055 1236896369771774 1089796423 O
Olivia Locher Tartja A Projekt Gyümölcsét / Fotó: Locher Hivatalos Instagram-Fiókja

A művész egy rendes fiatalhoz méltóan az interneten kezdte a keresést. Mint később kiderült, ez a törvény csak egy pletyka volt, viszont annál érdekesebb, hogy hogyan lehet kultusza egy nem létező jogszabálynak. Erre fűzte fel végül gyűjteményét, ami államonként mutat be egyet-egyet a hihetetlennek tűnő regulákból. Itt összegyűjti mindazokat a rendeleteket, amiket visszavontak, be sem iktattak vagy éppen csak egyszerű városi legendák.

Locher a munkáiban nem különbözteti meg az élő és kitalált törvényeket, hiszen szerinte amúgy is mindegyik kétértelmű. Ez reflektál arra is, mennyire értelmezhetetlenek a jogi zsargonok, hogy mennyire önkényes és rejtélyes is a törvényhozás az amerikai lakosság számára. 

Az I fought the law fotói egyik fontos mondanivalója, hogy ezek az abszurditások olyan kommunikációs hídon, nyelvezeten értelmezhetőek, amelyet mindenki ért: ez nem más, mint a kép.

Az I fought the law 50 fotót tartalmaz, amelyet a Chronickle Books kiadó 2017. szeptember 5-én publikál.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet