Olly Alexander most 31 éves, énekesként és színészként is kipróbálta már magát. 18 éves korától felkapott színész volt, többek között a Skinsben, valamint a Peter an Alice in the West Endben szerepelt Dame Judi Dench és Ben Whishaw mellett. 20 évesen csatlakozott a Years & Years együtteshez, és popsztár lett.

Olly Alexander színészként és popsztárként is hatalmas sikereket aratott

A Years & Years – amelynek immár ő az egyetlen tagja –, teltházas turnékra jár, díjakat nyer, és az album- és kislemezlisták élére került. 2021-ben Elton Johnnal lépett fel a Brits-ben. 2019 végén visszatért a színészethez, és Ritchie főszerepét alakította az It’s a Sin című drámában, amely 2021 elején jelent meg. Nemrég jelölték a US Critics’ Choice TV-díjra a legjobb színésznek járó limitált sorozatban, amelyért Paul Bettanyval és Michael Keatonnal fog versenyezni, írta a The Guardian.

De az It’s a Sin óta nem játszott, most pedig itt van a harmadik Years & Years-albummal, amelyet a pandémia alatt írt, és szólóban vette fel. Nehéznek találta a bezártságot – magyarázza –, bár ügyel arra, hogy rámutasson, hogy viszonylag könnyű dolga volt. Évek óta először hirtelen abbahagyta a munkát, és érezte annak súlyát, amit „a világ összeomlásaként” jellemez. Általában szereti a saját társaságát. „Igazából vágyom az egyedüllétre. De aztán, hogy mindezt egy mozdulattal megtapasztalhattuk, egyszerűen… eléggé elsöprő volt” – mondta.

Olly Alexander korábban őszintén beszélt mentális egészségéről. 2017-ben megindító dokumentumfilmet készített a BBC Three számára Growing Up Gay címmel, amelyben az LMBTQ+ közösség mentális egészségéről beszélt, és megosztotta saját tapasztalatait a zaklatásról és szégyenérzetről azért, hogy kicsoda. A bulimiáról és az önbántalmazásról is beszélt, amelyek egy része újdonság volt édesanyjának, aki először hallott róla a kamera előtt.

A szakítás a Years&Years többi tagjával a lehető legjobban alakult

A 10 évig tartó háromfős felállás után a Years & Years egyszemélyes formációvá vált. De ahelyett, hogy a saját neve alatt adna ki zenét, Alexander megtartotta a Years & Years becenevet. 

Egyszerűen nem akartam elengedni a Years & Years-t. Annyit tettem bele. Ez bizonyos szempontból trükkös döntés volt, mert azt hiszem, talán mindenki számára egyszerűbb lett volna, ha csak azt mondtam volna: "Ó, most szólóművész vagyok." De egyszerűen nem akartam.

A szakítás a hivatalos álláspont szerint békés volt, és hárman barátokként folytatják tovább. „A zenekarok olyanok, mint a házasságok” – mondja Alexander. „Bármilyen elválás nehéz, és úgy gondolom, hogy a lehető legjobban sikerült nekünk.” A banda szakítása mögött elsősorban az volt, hogy a tagoknak más elképzelésük volt arról, milyen zenét szeretnének játszani.  

Végül Alexander úgy döntött, hogy ha a világnak nincs is szüksége újabb popalbumra, ő készít egyet. A Night Callban nincsenek lassú balladák. „Csak olyan pörgős zenét akartam csinálni, amelyre egy klubban lehet táncolni” – mondja. Ez egy tisztelgés az éjszakai élet és a szabadság, valamint szex előtt, ami ezt kísérheti. Úgy találta, hogy az emberek különböző módon fejezik ki vágyaikat, beleértve őt is, ez inspirálta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet