Ugyan elkezdődtek a koronavírus elleni oltások beadása, az oltási igazolás (kártya formában) az életünk része lesz 2021-ben.

Az oltási igazolás kártya formában, a jövő hónapban érkezik

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus (Covid-19) elleni védettséget igazoló kártyáról szóló rendelet. Eszerint az ún. oltási igazolásokat március 1-től a postázzák. Ha valaki elveszíti, akkor a pótlása háromezer forintba kerül.

Koronavirus Magyarorszag Hirek Oltasi Igazolas Utazas Oltasi Kartya
Az oltási igazolás utazáshoz is szükséges lesz / Képünk illusztráció / Fotó: Komka Péter / MTI

Mint ismert, az oltási igazolás háromféle módon igényelhető: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is – írja a kormányközeli Világgazdaság.

Hogy hová mehetünk be, hová szükséges idén az oltási kártya, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Mit tartalmaz az oltási kártya?

A plasztikkártyán fellelhető az érintett neve, útlevelének száma (ha ezzel rendelkezik természetesen), a személyazonosító igazolványának száma, okmányazonosítója (ha ezzel rendelkezik). A koronavírus-fertőzéshez köthetően pedig feltüntetik a védettségi igazolvány sorszámát, az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét és annak típusát, továbbá a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát.

Kapcsolódó cikk

A védettséget igazoló kártya a személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Az igazolás érvényességi dátuma a fertőzésből történő felgyógyulást követő hat hónap.

Applikációt is fejleszt a kormány

Lesz egy úgynevezett koronavírus elleni védőoltást igazoló applikáció is. Ezt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője biztosítja majd az érintettek számára. Ez az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát.

Az applikáció tartalmazza majd:

  • az érintett nevét,
  • az érintett TAJ számát,
  • az oltás idejét, a védőoltás típusát,
  • a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát
  • jeleníti meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk