Végre elhelyezkedtél az ágyadban és kinyitod a kedvenc krimidet, amire egész nap vártál, hogy olvashasd. Három oldal után azonban két elnehezedő szemhéjjal találod magad szemben. Ismerős? Pár perccel ezelőtt még ébren voltál, és a regény is izgalmas, akkor miért álmosodunk el az olvasástól?

A kényelem dolgozik ellenünk

A MentalFloss cikke szerint az ágy kényelme dolgozhat ellened. Általában csendben, kényelmes helyzetben szoktunk olvasni, ez pedig tökéletes környezet az alvásra. Emellett pedig az olvasás hajlamos elterelni a figyelmünket azokról a dolgokról, amik ébren tartanak minket.

Sokaknak az olvasás egy élvezetes és relaxáló élmény, ezért tökéletes arra, hogy az elmét és a testet az alvás hangulatába hozza

– monda Dr. Raman Malhotra, neurológus és az American Academy of Sleep Medicine igazgatósági tagja.

A fő oka annak, hogy az olvasás segíti az álomba merülést, hogy biztosít az agynak egy kis időt, hogy pihenjen és kikapcsoljon, mielőtt lekapcsoljuk a lámpát is lefekszünk aludni

– tette hozzá.

Az olvasás jól jöhet, amikor nehezen megy az elalvás

A minden szó megértéséhez szükséges koncentráció is fárasztó lehet, főleg, ha sűrűbb tónusú szöveget olvasunk. A szavak követése sorról sorra egy olyan tevékenység, ami után örömmel adunk egy kis szünetet a szemeinknek.
Ezek mind azt igazolják, hogy az olvasás jó kiegészítése lehet az esti rutinnak, ha nehezen megy az elalvás. De ha az olvasás álmosító hatása megakadályozza, hogy élvezd a választott könyvet, van mód rá, hogy legyőzd a tested reakcióját.
A reggeli olvasás, vagy a hangoskönyvek is segítségedre lehetnek. Használhat, ha az olvasást száműzöd az ágyadból egy olyan helyre, ahol ülsz a fekvés helyett. Az elbóbiskolás ellen pedig a nyilvános helyen, például egy kávézóban vagy parkban való olvasás is jó taktika lehet.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet