Ezért álmosodsz el az olvasástól

Végre elhelyezkedtél az ágyadban és kinyitod a kedvenc krimidet, amire egész nap vártál, hogy olvashasd. Három oldal után azonban két elnehezedő szemhéjjal találod magad szemben. Ismerős? Pár perccel ezelőtt még ébren voltál, és a regény is izgalmas, akkor miért álmosodunk el az olvasástól?

A kényelem dolgozik ellenünk

A MentalFloss cikke szerint az ágy kényelme dolgozhat ellened. Általában csendben, kényelmes helyzetben szoktunk olvasni, ez pedig tökéletes környezet az alvásra. Emellett pedig az olvasás hajlamos elterelni a figyelmünket azokról a dolgokról, amik ébren tartanak minket.

Sokaknak az olvasás egy élvezetes és relaxáló élmény, ezért tökéletes arra, hogy az elmét és a testet az alvás hangulatába hozza

– monda Dr. Raman Malhotra, neurológus és az American Academy of Sleep Medicine igazgatósági tagja.

A fő oka annak, hogy az olvasás segíti az álomba merülést, hogy biztosít az agynak egy kis időt, hogy pihenjen és kikapcsoljon, mielőtt lekapcsoljuk a lámpát is lefekszünk aludni

– tette hozzá.

Az olvasás jól jöhet, amikor nehezen megy az elalvás

A minden szó megértéséhez szükséges koncentráció is fárasztó lehet, főleg, ha sűrűbb tónusú szöveget olvasunk. A szavak követése sorról sorra egy olyan tevékenység, ami után örömmel adunk egy kis szünetet a szemeinknek.
Ezek mind azt igazolják, hogy az olvasás jó kiegészítése lehet az esti rutinnak, ha nehezen megy az elalvás. De ha az olvasás álmosító hatása megakadályozza, hogy élvezd a választott könyvet, van mód rá, hogy legyőzd a tested reakcióját.
A reggeli olvasás, vagy a hangoskönyvek is segítségedre lehetnek. Használhat, ha az olvasást száműzöd az ágyadból egy olyan helyre, ahol ülsz a fekvés helyett. Az elbóbiskolás ellen pedig a nyilvános helyen, például egy kávézóban vagy parkban való olvasás is jó taktika lehet.
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk