Egy ausztrál kutatás szerint a kamaszkori környezet egész életünkre kihat, ha ekkor könyvek vesznek körül bennünket. Sőt, olvasásértésünk egyetemistákéval is vetekedhet, írja a My Modern Met.

Dr. Joanna Sikora két kutatótársával együtt a szociológia és pedagógia felől vizsgálta a házi könyvtárakat mintegy 31 országban. Olyan országokat választottak ki, amelyek 2011 és 2015 között részt vettek a PIAAC kompetenciamérésben.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen végzett kutatásban 160.000 25 és 65 év közötti felnőttet kérdeztek meg.

A fókuszkérdést azt képezte, hogy fiatal korukban hány könyv sorakozott otthon a polcokon, főleg 16 éves korukban. Ezt a számot hasonlították össze a résztvevők szövegértési, számolási és technológiai problémamegoldó készségeivel.

Hat a gyerekek képességeire kutatások szerint, ha könyvek közt nőnek fel

A 31 országban 160 ezer felnőtt körében végzett legfrissebb felmérés megállapítása szerint a jelentős otthoni könyvtár a tizenéveseket olyan képességekkel ruházta fel, amelyek a gyerekkorukban nem olvasó diplomásokéival egyenértékűek. S hogy mi számít jelentősnek? A kutatók szerint legalább 80 könyvnek lennie kell ahhoz, hogy a dolog valóban hatékony legyen.

Az eredmények bizonyítják, hogy ha a gyerek egy könyvekkel teli házban nő fel, az a szülői nevelésen, a hivatalos oktatáson és a szakmai fejlődésen túl is hosszú távon hat az életére.

Sikora csapata szerint a könyvespolcok már korán érvényesülő pozitív hatásokat hoznak magukkal.

A résztvevők átlagosan 115 könyvről számoltak be gyerekkori otthonuk polcainak részeként.

711766
A Könyvespolcok Már Korán Érvényesülő Pozitív Hatásokat Hoznak Magukkal / Fotó: Istock

Az eredmények szerint egy diploma nélküli tinédzser, akinek a szülei nagy könyvtárat tartottak otthon, majd’ ugyanarra a szintre fejlődik a mért készségekben, mint egy diplomás, aki azonban kevés könyvvel nőtt fel. Ennek ellenkezője, 80-nál kevesebb könyv viszont átlagon aluli kompetenciához vezethet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.