Kutatás igazolta: könyvekkel felnőni jó, pozitív hatásokkal jár, ha korán elkezdünk olvasni

Egy ausztrál kutatás szerint a kamaszkori környezet egész életünkre kihat, ha ekkor könyvek vesznek körül bennünket. Sőt, olvasásértésünk egyetemistákéval is vetekedhet, írja a My Modern Met.

Dr. Joanna Sikora két kutatótársával együtt a szociológia és pedagógia felől vizsgálta a házi könyvtárakat mintegy 31 országban. Olyan országokat választottak ki, amelyek 2011 és 2015 között részt vettek a PIAAC kompetenciamérésben.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen végzett kutatásban 160.000 25 és 65 év közötti felnőttet kérdeztek meg.

A fókuszkérdést azt képezte, hogy fiatal korukban hány könyv sorakozott otthon a polcokon, főleg 16 éves korukban. Ezt a számot hasonlították össze a résztvevők szövegértési, számolási és technológiai problémamegoldó készségeivel.

Hat a gyerekek képességeire kutatások szerint, ha könyvek közt nőnek fel

A 31 országban 160 ezer felnőtt körében végzett legfrissebb felmérés megállapítása szerint a jelentős otthoni könyvtár a tizenéveseket olyan képességekkel ruházta fel, amelyek a gyerekkorukban nem olvasó diplomásokéival egyenértékűek. S hogy mi számít jelentősnek? A kutatók szerint legalább 80 könyvnek lennie kell ahhoz, hogy a dolog valóban hatékony legyen.

Az eredmények bizonyítják, hogy ha a gyerek egy könyvekkel teli házban nő fel, az a szülői nevelésen, a hivatalos oktatáson és a szakmai fejlődésen túl is hosszú távon hat az életére.

Sikora csapata szerint a könyvespolcok már korán érvényesülő pozitív hatásokat hoznak magukkal.

A résztvevők átlagosan 115 könyvről számoltak be gyerekkori otthonuk polcainak részeként.

711766
A könyvespolcok már korán érvényesülő pozitív hatásokat hoznak magukkal / Fotó: iStock

Az eredmények szerint egy diploma nélküli tinédzser, akinek a szülei nagy könyvtárat tartottak otthon, majd’ ugyanarra a szintre fejlődik a mért készségekben, mint egy diplomás, aki azonban kevés könyvvel nőtt fel. Ennek ellenkezője, 80-nál kevesebb könyv viszont átlagon aluli kompetenciához vezethet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból