Mit árulnak el rólad a soha ki nem olvasott könyveid?

Szeretsz olvasni? Melyik könyvet olvastad utoljára? Pontosabban melyik az, amelyiket végig olvastad? Furcsa kérdés, de néha bele se gondolunk, mennyi felesleges könyvet vásárolunk. Most eláruljuk, mit üzennek a befejezetlen könyvek.

Egy nagyobb életmódbeli változásnál, például költözésnél, esetleg nagytakarításnál előfordul, hogy az ember felesleges tárgyakra bukkan. Átértékeli, mije van, és azok a valamik kellenek-e neki az új életében. Amolyan számvetés önmagunkkal, egyben egy nagyon felszabadító élmény.

IF AD605 BOOKS P 20180706170753
Csak halmozzuk és halmozzuk őket / Fotó: Wall Street Journal

A könyvekből, akárcsak ruhákból, életünk során óriási mennyiségeket vagyunk képesek felhalmozni.

Sokszor nem is azért vásárolunk meg valamit, mert rólunk szólnak, hanem valamiről, akik lenni szeretnénk. Később pedig rájövünk, feleslegesen adtunk ki pénzt valamire, ami kicsit sem vitt közelebb egy elképzelt élethez.

Így járt Ana Kinsella londoni újságíró, aki egy költözés során tette fel magának a kérdést, ki fogja-e olvasni Thomas Piketty A tőke című könyvét? Csodálkozva látta, rengeteg könyvet vásárolt az évek során, amit ki sem olvasott, és valószínűleg, nem is fog. Pedig valaha úgy gondolta, ha egyiket, másikat megveszi, attól neki jobb lesz, holott néha a 100. oldalon se jutott túl.

Kutatás igazolta: könyvekkel felnőni jó, pozitív hatásokkal jár, ha korán elkezdünk olvasni

Dr. Joanna Sikora két kutatótársával együtt a szociológia és pedagógia felől vizsgálta a házi könyvtárakat mintegy 31 országban. Olyan országokat választottak ki, amelyek 2011 és 2015 között részt vettek a PIAAC kompetenciamérésben. Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen végzett kutatásban 160.000 25 és 65 év közötti felnőttet kérdeztek meg.

Kinsella 19 évesen szembesült azzal a ténnyel, hogy bizony egyszer mind meghalunk. Az irodalomtanára az osztály előtt beszélt arról, egy élet nem elég arra, hogy minden olyan könyvet kiolvassanak, amit szeretnének.

A fiatal lány, aki már akkor imádott olvasni, előtte nem gondolt az élet rövidségére. Azonban Kinsella kelletlenül ismerte be, hogy a vásárlással sokszor nem több könyv, hanem több idő volt a célja, amit az olvasásra fektethet.

A beismerés után egyetlen fontos kérdése maradt, amit nekünk sem árt feltenni: milyen könyvek kiolvasására fogsz időt szánni?

Oszd meg velünk kedvenc könyved címét!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból