Olvasom Van egy ország, ahol tényleg tesznek az olvasásnépszerűsítésért

Van egy ország, ahol tényleg tesznek az olvasásnépszerűsítésért

Promóció

A holland nemzeti könyvhét alkalmával kiadott ajándékkönyvet is elfogadják jegy helyett a holland vonatokon, írja az Independent.

Promóció
- Advertisement -

A Hollandiában 1932 óta megrendezésre kerülő könyvhéten – Boekenweek – olvasásra ösztönzik az embereket. Az irodalmi ünnep alkalmából országszerte irodalmi fesztiválokat és könyvbemutatókat rendeznek.

A holland utas vidáman mutatja fel jegy helyett az ajándékkönyvet / Fotó: Nederlandse Spoorwegen

Hagyományosan egy ismert holland író erre az alkalomra ír egy könyvet (Boekenweekgeschenk), amelyet ajándékba adnak mindenkinek, aki könyvet vásárol vagy beiratkozik egy könyvtárba a könyvhét folyamán.

„A nő asszony lesz vagy prostituált” – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve – Tudósítás a Margó Fesztiválról

Veiszer Alinda in medias res egymás után dobta fel a gondolatébresztő kérdéseket. Nem laza, csajos csevej bontakozott ki, hanem informatív párbeszéd, rácsodálkozás, olykor elborzadás az akkor és ma viszonyrendszerében. Vagy épp ellenkezőleg: dr. Pop Andrea konstatálta, hogy például a terhesség alatti táplálkozási ajánlásokban nem történt gyökeres változás.

Az idei évben a népszerű holland író, Jan Siebelink Jas Van Belofte című regénye lett a kiválasztott irodalmi mű. Ráadásul a könyvet jegyként is használhatják a könyvünnep hétvégéjén a vonattal utazók.

Jan Siebelink, holland író / Fotó: Boekenweek

A holland vasúttársaság, a Nederlandse Spoorwegen ugyanis hosszú évek óta szponzorálja az évenkénti fesztivált, sőt dedikálásokat is szerveznek a vonatokon a népszerű írókkal.

Jó látni az utasok meglepett és boldog arcát

– mondta az író, Jan Siebelink miután felszállt az utrechti gyorsra olvasóival találkozni. Az író természetesen kedélyesen elbeszélget az utasokkal, hogy olvasásra ösztönözze őket. Az idei könyvajándék minden olyan vásárlónak járt, aki több mint 12.5 eurót költött holland nyelvű könyvekre.

via GIPHY

Az állami vasúttársaság a 18 éve népszerűsíteni az olvasást ilyen módon, hiszen álláspontjuk szerint a könyvolvasás a legjobb időtöltés egy hosszú vonatút során. A könyvhét mellett számos egyéb olvasást népszerűsítő kampányt is támogat a Nederlandse Spoorwegen.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3