Van egy ország, ahol tényleg tesznek az olvasásnépszerűsítésért

A holland nemzeti könyvhét alkalmával kiadott ajándékkönyvet is elfogadják jegy helyett a holland vonatokon, írja az Independent.

A Hollandiában 1932 óta megrendezésre kerülő könyvhéten – Boekenweek – olvasásra ösztönzik az embereket. Az irodalmi ünnep alkalmából országszerte irodalmi fesztiválokat és könyvbemutatókat rendeznek.

holland könyvhét ingyen vonatjegy
A holland utas vidáman mutatja fel jegy helyett az ajándékkönyvet / Fotó: Nederlandse Spoorwegen

Hagyományosan egy ismert holland író erre az alkalomra ír egy könyvet (Boekenweekgeschenk), amelyet ajándékba adnak mindenkinek, aki könyvet vásárol vagy beiratkozik egy könyvtárba a könyvhét folyamán.

„A nő asszony lesz vagy prostituált” – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve – Tudósítás a Margó Fesztiválról

Veiszer Alinda in medias res egymás után dobta fel a gondolatébresztő kérdéseket. Nem laza, csajos csevej bontakozott ki, hanem informatív párbeszéd, rácsodálkozás, olykor elborzadás az akkor és ma viszonyrendszerében. Vagy épp ellenkezőleg: dr. Pop Andrea konstatálta, hogy például a terhesség alatti táplálkozási ajánlásokban nem történt gyökeres változás.

Az idei évben a népszerű holland író, Jan Siebelink Jas Van Belofte című regénye lett a kiválasztott irodalmi mű. Ráadásul a könyvet jegyként is használhatják a könyvünnep hétvégéjén a vonattal utazók.

Jan Siebelink
Jan Siebelink, holland író / Fotó: Boekenweek

A holland vasúttársaság, a Nederlandse Spoorwegen ugyanis hosszú évek óta szponzorálja az évenkénti fesztivált, sőt dedikálásokat is szerveznek a vonatokon a népszerű írókkal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jó látni az utasok meglepett és boldog arcát[/perfectpullquote]

– mondta az író, Jan Siebelink miután felszállt az utrechti gyorsra olvasóival találkozni. Az író természetesen kedélyesen elbeszélget az utasokkal, hogy olvasásra ösztönözze őket. Az idei könyvajándék minden olyan vásárlónak járt, aki több mint 12.5 eurót költött holland nyelvű könyvekre.

via GIPHY

Az állami vasúttársaság a 18 éve népszerűsíteni az olvasást ilyen módon, hiszen álláspontjuk szerint a könyvolvasás a legjobb időtöltés egy hosszú vonatút során. A könyvhét mellett számos egyéb olvasást népszerűsítő kampányt is támogat a Nederlandse Spoorwegen.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból