A karantén alatt bőven adódik időnk, hogy kedvenc kedvteléseinknek és új hobbiknak hódoljunk. Azonban könnyen lehet, hamar ráununk a reggeli könyvolvasásra, délutáni film- vagy sorozatnézésre, valamint a beütemezett esti edzésekre. A New York-i The Museum of Modern Art (MoMA) több művészeti kurzust is online elérhetővé tett, méghozzá ingyenesen. 

Divat mint dizájn 

Moma Fashion As Design
A Moma Által Kínált Ingyenesen Elérhető, Online Kurzusok Egyikében A Divat Világában Merülhetünk El / Fotó: Moma

A megközelítőleg 21 órát felölelő kurzus során neves dizájnerekkel, történészekkel, kézművesekkel és megannyi, a divat világában tevékenykedő szakértővel ismerkedhetünk meg. Körülbelül 70 egyedi ruhadarab és kiegészítő kerül bemutatásra a világ minden területéről, az ókori anyagmintáktól a farmeren át a 3D nyomtatóval megalkotott ruhakölteményekig.

Ha mindez nem lenne elég, a szakértők arra is kitérnek, mit, miért és hogyan viselünk egyes szereléseket, valamint azok milyen jelentést hordozhatnak. 

A kurzus tökéletes lehetőséget nyújt a divat világában való elmélyülésre, útmutató lehet döntéseink és viseleteink megértéséhez. A 21 óra alatt azonban olyan komoly problémaköröket is bejárhatunk, mint a fenntarthatóság, az előállítással kapcsolatos kérdések és a testpolitika. 

A fotókon túl 

A Fotokon Tul Moma E1586366854950
A Moma Csapatával Ismerkedhetünk Meg A Fényképészet Művészetével / Fotó: Moma

Az Instagramnak és más közösségi-, valamint fényképmegosztó oldalnak köszönhetően gyakran elmerülünk a fotósok világában. Ám ez nem feltétlenül jelenti, hogy mindent tudunk annak művészetéről.

A körülbelül 16 órás kurzus során komolyabban is bepillantást nyerhetünk a felvételek elkészítésébe, különböző technológiákba és megannyi ötlet megvalósítási lehetőségeibe. 

A kurzus megtanít különbségeket felfedezni a fényképek típusai közt, valamint, hogy egy adott kontextus miként határozza meg alkotásaink hangulatát, vagy egy érzést hogyan örökíthetünk meg úgy, hogy ne csak a készülékbe, de a mi emlékezetünkbe is beleégjen. 

Mi a kortárs művészet? 

Moma Online Kurzusok
Kortárs Alkotásokat Ismerhetünk Meg A Moma Online Kurzusainak Keretén Belül / Fotó: Moma

A kortárs művészet megértésével, mondanivalóinak felfedezésével sokan hadilábon állnak. A tanfolyam azonban lehetőséget biztosít, hogy számos művésszel, építésszel és dizájnerrel tanulhassunk a kreatív folyamatokról, munkaeszközökről és inspirációs forrásokról, több mint 70 alkotást megismerve. 

A vallás és művészet mindenkié: Genesis Tramaine a spiritualitásba menekül a karantén idejére

Mély, egymástól elütő színek, eldolgozatlan ecsetvonások, lecsöpögő festékcseppek, eltévesztett helyre illesztett testrészek, és az ezek mögött rejtőző emóciók egész skálája fedezhető fel a brooklyni festőművész, Genesis Tramaine alkotásain. Ez a fajta elrendezési- és kidolgozási módszer mégsem sokkoló, legfeljebb némi kényelmetlenséget érezhetünk, amikor a nem egyértelműen felismerhető ábrázolásokra tekintünk.

A kurzus azonban nemcsak a művek megértéséhez hoz közelebb, de segítségével a művészek munkafolyamatait, döntéseit és kivitelezési módjait is jobban átláthatjuk. Mi több, a tanultak könnyen implikálhatók személyes életünk tapasztalataiba is. 

A stúdióban: Absztrakt festészet a háborúk után

Modern Muveszet Haboru Utan Moma
Rothko És Pollock Világába Utazhatunk A Moma Által / Fotó: Moma

Ha inkább a művészet atyjaival ismerkednénk meg közelebbről, érdemes ezt a kurzust választanunk. 30 óra alatt közelebb kerülhetünk a New York-i iskola tagjaihoz, Agnes Martin, Jackson Pollock vagy Mark Rothko alkotókhoz.

A kurzus során megismerhetjük a művészek kulturális, intellektuális és történelmi kontextusait, fejlesztve ezzel saját elemző képességünket. A neves alkotók munkáiból inspirációt is meríthetünk.

Ezt segíti a kínált pár gyakorlat is, amely keretein belül saját rajzainkat, festményeinket oszthatjuk meg. Ha azonban a tanultakat szigorúbb keretek közt is szívesen elsajátítanánk, érdemes élni a kitölthető tesztek funkcióval is. 

Modern művészetek és ötletek 

Modern Moma
A Modern És Kortás Művészetek Megértésében Segít A Moma / Fotó: Moma

Ez a 12 órás kurzus mindenkinek remek lehetőség a modern és kortárs művészetekben való elmélyüléshez. Akár inspirálódni szeretnénk, esetleg új információkra vagyunk kiéhezve, a művészekkel, dizájnerekkel és kurátorokkal készített interjúk mindenképp biztos táptalaja lehet szenvedélyünknek. Mi több, olvasmányok és gyakorlatok is a rendelkezésünkre állnak. 

Virtuálisan látogatható a Tate Modern Andy Warhol-kiállítása

A londoni Tate Modern ad helyet Andy Warhol számtalan témát kimerítő kiállításának. Március 12-től látogatható a múzeum népszerű programja, azonban a koronavírus következtében – csak úgy, mint megannyi másik múzeum és kiállítótér – a gyűjtemény átmenetileg személyesen nem látogatható. A kiállítás szervezői azonban nem hagyták ennyiben a dolgot, és ingyenesen, online elérhetővé tettek Warhol alkotásait.

A kurzus során betekintést nyerhetünk a művészek alkotói környezetébe és izgalmas döntéseikbe: hogyan kérdőjelezik meg vagy reagálnak a szociális és kulturális problémákra műveiken keresztül. 

Köszönjük, i-d Vice!

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet