A karantén alatt bőven adódik időnk, hogy kedvenc kedvteléseinknek és új hobbiknak hódoljunk. Azonban könnyen lehet, hamar ráununk a reggeli könyvolvasásra, délutáni film- vagy sorozatnézésre, valamint a beütemezett esti edzésekre. A New York-i The Museum of Modern Art (MoMA) több művészeti kurzust is online elérhetővé tett, méghozzá ingyenesen. 

Divat mint dizájn 

Moma Fashion As Design
A Moma Által Kínált Ingyenesen Elérhető, Online Kurzusok Egyikében A Divat Világában Merülhetünk El / Fotó: Moma

A megközelítőleg 21 órát felölelő kurzus során neves dizájnerekkel, történészekkel, kézművesekkel és megannyi, a divat világában tevékenykedő szakértővel ismerkedhetünk meg. Körülbelül 70 egyedi ruhadarab és kiegészítő kerül bemutatásra a világ minden területéről, az ókori anyagmintáktól a farmeren át a 3D nyomtatóval megalkotott ruhakölteményekig.

Ha mindez nem lenne elég, a szakértők arra is kitérnek, mit, miért és hogyan viselünk egyes szereléseket, valamint azok milyen jelentést hordozhatnak. 

A kurzus tökéletes lehetőséget nyújt a divat világában való elmélyülésre, útmutató lehet döntéseink és viseleteink megértéséhez. A 21 óra alatt azonban olyan komoly problémaköröket is bejárhatunk, mint a fenntarthatóság, az előállítással kapcsolatos kérdések és a testpolitika. 

A fotókon túl 

A Fotokon Tul Moma E1586366854950
A Moma Csapatával Ismerkedhetünk Meg A Fényképészet Művészetével / Fotó: Moma

Az Instagramnak és más közösségi-, valamint fényképmegosztó oldalnak köszönhetően gyakran elmerülünk a fotósok világában. Ám ez nem feltétlenül jelenti, hogy mindent tudunk annak művészetéről.

A körülbelül 16 órás kurzus során komolyabban is bepillantást nyerhetünk a felvételek elkészítésébe, különböző technológiákba és megannyi ötlet megvalósítási lehetőségeibe. 

A kurzus megtanít különbségeket felfedezni a fényképek típusai közt, valamint, hogy egy adott kontextus miként határozza meg alkotásaink hangulatát, vagy egy érzést hogyan örökíthetünk meg úgy, hogy ne csak a készülékbe, de a mi emlékezetünkbe is beleégjen. 

Mi a kortárs művészet? 

Moma Online Kurzusok
Kortárs Alkotásokat Ismerhetünk Meg A Moma Online Kurzusainak Keretén Belül / Fotó: Moma

A kortárs művészet megértésével, mondanivalóinak felfedezésével sokan hadilábon állnak. A tanfolyam azonban lehetőséget biztosít, hogy számos művésszel, építésszel és dizájnerrel tanulhassunk a kreatív folyamatokról, munkaeszközökről és inspirációs forrásokról, több mint 70 alkotást megismerve. 

A vallás és művészet mindenkié: Genesis Tramaine a spiritualitásba menekül a karantén idejére

Mély, egymástól elütő színek, eldolgozatlan ecsetvonások, lecsöpögő festékcseppek, eltévesztett helyre illesztett testrészek, és az ezek mögött rejtőző emóciók egész skálája fedezhető fel a brooklyni festőművész, Genesis Tramaine alkotásain. Ez a fajta elrendezési- és kidolgozási módszer mégsem sokkoló, legfeljebb némi kényelmetlenséget érezhetünk, amikor a nem egyértelműen felismerhető ábrázolásokra tekintünk.

A kurzus azonban nemcsak a művek megértéséhez hoz közelebb, de segítségével a művészek munkafolyamatait, döntéseit és kivitelezési módjait is jobban átláthatjuk. Mi több, a tanultak könnyen implikálhatók személyes életünk tapasztalataiba is. 

A stúdióban: Absztrakt festészet a háborúk után

Modern Muveszet Haboru Utan Moma
Rothko És Pollock Világába Utazhatunk A Moma Által / Fotó: Moma

Ha inkább a művészet atyjaival ismerkednénk meg közelebbről, érdemes ezt a kurzust választanunk. 30 óra alatt közelebb kerülhetünk a New York-i iskola tagjaihoz, Agnes Martin, Jackson Pollock vagy Mark Rothko alkotókhoz.

A kurzus során megismerhetjük a művészek kulturális, intellektuális és történelmi kontextusait, fejlesztve ezzel saját elemző képességünket. A neves alkotók munkáiból inspirációt is meríthetünk.

Ezt segíti a kínált pár gyakorlat is, amely keretein belül saját rajzainkat, festményeinket oszthatjuk meg. Ha azonban a tanultakat szigorúbb keretek közt is szívesen elsajátítanánk, érdemes élni a kitölthető tesztek funkcióval is. 

Modern művészetek és ötletek 

Modern Moma
A Modern És Kortás Művészetek Megértésében Segít A Moma / Fotó: Moma

Ez a 12 órás kurzus mindenkinek remek lehetőség a modern és kortárs művészetekben való elmélyüléshez. Akár inspirálódni szeretnénk, esetleg új információkra vagyunk kiéhezve, a művészekkel, dizájnerekkel és kurátorokkal készített interjúk mindenképp biztos táptalaja lehet szenvedélyünknek. Mi több, olvasmányok és gyakorlatok is a rendelkezésünkre állnak. 

Virtuálisan látogatható a Tate Modern Andy Warhol-kiállítása

A londoni Tate Modern ad helyet Andy Warhol számtalan témát kimerítő kiállításának. Március 12-től látogatható a múzeum népszerű programja, azonban a koronavírus következtében – csak úgy, mint megannyi másik múzeum és kiállítótér – a gyűjtemény átmenetileg személyesen nem látogatható. A kiállítás szervezői azonban nem hagyták ennyiben a dolgot, és ingyenesen, online elérhetővé tettek Warhol alkotásait.

A kurzus során betekintést nyerhetünk a művészek alkotói környezetébe és izgalmas döntéseikbe: hogyan kérdőjelezik meg vagy reagálnak a szociális és kulturális problémákra műveiken keresztül. 

Köszönjük, i-d Vice!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.