A pszichológusok azt állítják, hogy természetes, hogy először a saját szükségleteinkre gondolunk. Ez az ösztön azonban rossz hírnevet szerzett, és a félelem és a hibáztatás táptalajává vált.

A Bright Side összegyűjtött néhány dolgot, amit a társadalom gyakran önzőségnek titulál, pedig teljesen természetesek.

Nem élsz együtt egy mérgező házastárssal a gyerekek kedvéért

Onzosegnek.tartott.dolgok.4
A félig tönkrement házasságban élők néha azt állítják, hogy a gyerekeik kedvéért maradnak egy pár. Meg vannak győződve arról, hogy gyermekeik jobban fognak felnevelkedni egy konfliktusos családban, megmenekülve a válás negatív hatásaitól.
De ahogy a pszichológusok állítják, a gyerekek hajlamosak lemásolni szüleik kapcsolati modelljét, amikor felnőnek, és ha elválunk egy mérgező házastárstól, valójában nemcsak magunkat boldogítjuk, hanem megakadályozzuk, hogy gyermekeink szenvedjenek és küzdjenek kapcsolataikban.

Nem mindig követed a „Tiszteld az idősebbeket” szabályt

Onzosegnek.tartott.dolgok.5
Az idők hajnalától kezdődően megszoktuk, hogy az idősebb emberekre támaszkodva szerezzünk némi tudást, élettapasztalatot. Mára pedig a technológia gyors fejlődése miatt a fiatalabb generáció képzettebb, mint az idősebb.
Ez persze nem jelenti azt, hogy már az egyetem elvégzése pillanatában mindent tudunk, de lehet, hogy kevésbé szeretnénk az idősebbekre hagyatkozni annak megtanulásában, amit az életben tudnunk kell, és ezért nem szabad minket hibáztatni.

Gyermekmentes vagy

Onzosegnek.tartott.dolgok
Sokan úgy nőnek fel, hogy megtanítják nekik, hogy legyen gyerekük, és az életük hiányos lesz nélkülük. A gyereknevelés nagy öröm, de a legjobb, ha önszántadból, mindenféle nyomás és kényszer nélkül kezdesz bele. Ez az oka annak, hogy az a személy, aki nem akar gyereket, nem önző vagy egocentrikus.
Valójában az ellenkezője: magas öntudattal rendelkező emberek, akik képesek figyelmen kívül hagyni a többi ember nyomását. Tudják, mit akarnak az élettől, és igyekeznek elérni fő céljaikat. Nem szabad bűntudatot érezni, amiért gyermekmentes akarsz lenni.

A saját pihenésedről való gondoskodás

Onzosegnek.tartott.dolgok.2
Ha fáradtnak érzed magad – legyen az érzelmileg, mentálisan vagy fizikailag –, ideje pihenned. Az alvásmegvonásnak számos következménye van, beleértve a koncentrálási nehézségeket, a gyenge immunrendszert és a memóriaproblémákat. De gyakran azért hagyjuk figyelmen kívül a fáradtságunkat, mert nem akarunk megbántani másokat.
Meg kell találni a tökéletes egyensúlyt a munka és a magánélet között. És ha úgy döntesz, hogy hazamész és alszol ahelyett, hogy a barátokkal vagy a családdal lógnál, az teljesen rendben van.

Kapcsolat vagy munkahely befejezése

Onzosegnek.tartott.dolgok.3
Soha nem könnyű szakítani egy partnerrel, másik országba vagy városba költözni, vagy felmondani egy olyan munkahelyen, amely már nem tesz boldoggá. Ha rosszul érzed magad, amikor valakivel beszélgetsz, vagy nem szeretsz vele lógni, ideje átgondolnod a kapcsolatodat.
Gyakran azért tartunk fenn egészségtelen barátságot vagy kapcsolatot, mert félünk, hogy megbántunk valakit. De ha olyan kapcsolatokról van szó, amelyek károsak, néha önmagadat kell az első helyre tenni. Ha valami hatással van a közérzetedre, lehet, hogy ideje elbúcsúzni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.