Tűz ütött ki a Magyar Állami Operaház tetején, amelyet nemrég renováltak.

A tűzoltók megszüntetik az izzást

Az országos Katasztrófavédelmi Főhatóság jelentése szerint ma délután tűz ütött ki a nemrégiben renováláson átesett Magyar Állami Operaház – amely nemrég ismét világhírű lett Hans Zimmer és Alan Walker jóvoltából – tetején. Kétségtelen, hogy a VI. kerületben, az Andrássy úton található impozáns létesítmény nem csak Budapest, de Magyarország egyik legszebb épülete.

Magyar Allami Operahaz Kigyulladt Tuz Teteje
Magyar Állami Operaház / Fotó: Máthé Zoltán / Mti

A hírek szerint a főváros hivatásos tűzoltói megszüntetik az izzást, így a Operaház megőrizheti eddigi fényét és nem szenved komolyabb károsodást.

A dolgozók eloltották a tüzet

A Fővárosi Katasztrófavédelem szóvívője, Kisdi Máté elmondta, hogy körülbelül hat méter hosszúságban és egy méter szélességben kapott lángra a fa deszkázat a bádogozás alatt az Opera tetején.

Egy antikváriumból kerültek elő az Operaházból ellopott könyvritkaságok

Visszakerültek Magyarországra azok a 17. századi könyvritkaságok, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából tulajdonítottak el. A könyvek visszakerülését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be Facebook-oldalán. Könyvmentés a Könyv Napjára! A visszaszerzett könyvek, a felbecsülhetetlen eszmei érték mellett, 40 millió forintot érnek.

Szerencsére az ott dolgozóknak már a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltaniuk a lángokat, így komolyabb baj nem történt. A tűzoltóság egységei megbontják a tetőt, és így megszüntetik az izzást a további károk elkerülése érdekében.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Hat vízsugárral dolgoztak a tűzoltók a jáki családi ház tetején Szá… zhatvan négyzetméter alapterületű, kétszintes családi ház tetőszerkezete gyulladt ki Jákon, a Kossuth utcában. A szombathelyi és a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral, köztük egy magasból mentőre szerelt vízsugárral fékezték meg hogy a tűz átterjedjen a családi házra.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja a tűzeset körülményeit – közölte a szóvivő.

Nem ez volt az első eset. Két évvel ezelőtt, 2018-ban szintén a tetőszerkezet gyulladt ki, amely akkor szintén felújítás alatt állt. Az épület Lázár utcai oldalán a bádoglemez alatti deszkák égtek tíz méter hosszan. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre és eloltották a tüzet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet