Pulitzer-díjas cikksorozatból készít tévésorozatot Oprah Winfrey a rabszolgaságról

Oprah Winfrey az amerikai rabszolgaságról készít filmes és televíziós produkciókat a The New York Times amerikai lap The 1619 Project (Az 1619-es projekt) című sorozata alapján.

A cikksorozat szerzői is részt vesznek a munkálatokban

A Times tavaly közölte a cikksorozatot az első rabszolgák Amerikába érkezésének 400. évfordulója alkalmából. Nikole Hannah-Jones, a sorozat szerkesztője 2020-ban Pulitzer-díjat kapott a munkájáért – idézte fel a Variety.

Az újság és a neves televíziós személyiség szerdán jelentette be a közös vállalkozás elindítását. A produkciók a Lionsgate filmstúdió közreműködésével készülnek.

oprah winfrey The 1619 Project sorozat rabszolgasag scaled
Oprah Winfrey / Fotó: Bryan Bedder / Getty Images

Hannah-Jones producerként és kreatív vezetőként vesz részt a filmek és televíziós műsorok fejlesztésében. Ugyancsak producerként dolgozik majd a projekten Caitlin Roper, a cikksorozat másik szerkesztője.

A nagy ráébredés

Az 1619-es projekt feltárta, hogyan hatott a rabszolgaság különböző aspektusokból a társadalomra: a zenétől az igazságszolgáltatáson és az oktatáson át a művészetekig.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Számos amerikainak Az 1619-es projekt jelentette a nagy ráébredést, a valódi történelem megismerését, amiről valószínűleg sohasem hallott az iskolában. Mások számára a cikksorozaton keresztül a történelmi tények friss elemzését nyújtotta a világ egyik vezető médiuma[/perfectpullquote]

– fogalmazott Jon Feltheimer, a Lionsgate vezetője. A konkrét produkciókról egyelőre nem tájékoztattak a filmes-tévés projekt résztvevői.

A 12 év rabszolgaság film készítői vihetik vászonra a Legyek urára hajazó igaz sztorit

Az 1960-as években hat kamasz került egy csendes-óceáni szigetre, ahol egymásra utalva kellett átvészelniük 15 hónapot. Végül egy ausztrál tengerész, Peter Warner mentette meg őket. A túlélők közül négyen még ma is élnek. Így a 12 év rabszolgaság film készítői úgy döntöttek, vászonra vinnék a Legyek ura cselekményére igencsak hajazó történetet.

A legendás műsorvezető április végén jelentette be, hogy május elsején több mint 200 művésszel, színésszel, közösségi vagy politikai vezetővel készít pénteken globális, 24 órás élő online műsort. Winfrey The Call to Unite (Egységre hívás) című műsorában részt vett többek között Jennifer Garner és Julia Roberts színésznők, Deepak Chopra amerikai-indiai író, Quincy Jones zenész és Rob Lowe színész is. A műsorban szereplők a járvány kihívásait szeretnék enyhíteni és beszélgetésekkel, előadásokkal vagy online kurzussal támogatni az embereket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból