Bodnár Zoltán Orbán Viktornak: “Anyád az asszonyság”

Nagy visszhangot váltott ki Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjúja, amelyben Karikó Katalin biokémikust asszonyságnak nevezte. Talán Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke reagált a legélesebben.

Igazából magyar a Pfizer-Biontech vakcinája Orbán Viktor szerint

Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen hetilap alapító-főszerkesztője a közösségi oldalán idézett Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnapi rádióinterjújából, ahol többek között azt állította, hogy a Pfizer-Biontech egy magyar vakcina.

Orban Viktor Kossuth Radio Interju Asszonysag Kariko Katalin Pfizer Koronavirus Vakcina Oltas
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában interjút ad / Fotó: MTI

A kormányfő ezt arra alapozza, hogy Karikó Katalin magyar biokémikus Drew Weismann-nal közös szabadalmát felhasználva dolgozza ki koronavírus-vakcináját a Pfizer/BioNTech. Ennek a módszernek a lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS (mRNS)-t használja fel.

Az Egyesült Államokban élő Karikó 1985-ben leépítés miatt hagyta ott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontot. Szerinte ha ott marad, középszerű kutató lett volna belőle.

Richard Dawkins világhírű brit evolúcióbiológus nemrég megosztotta a Wired magazin cikkét, ami Karikó Katalin munkásságáról szól. Ami ebben érdekes, hogy Nobel-díjat követel Karikónak. „Adjanak ennek a nőnek Nobel-díjat!” – írta a Twitter-oldalára Dawkins.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ennek ellenére Orbán a vakcinafejlesztés egyik prominens alapján pedig kisújszállási asszonyságnak nevezte.

Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam

– idézte Lakner a kormányfő mondatait.

Bodnár Zoltán: "Anyád az asszonyság!"

A komment-szekcióban többen felháborodtak, amiért egy neves, mondhatni Nobel-várományos tudóst a magyar miniszterelnök ilyen egyszerűen degradál. A Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, Bodnár Zoltán is kifakadt, aki tömören azt írta: “Anyád az asszonyság!” 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Egy saját bejegyzésben cizelláltabban és visszafogottabban is kifejezte véleményét Bodnár Zoltán

Itt van nekünk ez a 66 éves, nyugdíjkorú, kisújszállási asszonyság, ez a Karikó Katalin, valami molekuláris biológus vagy ilyesmi, mindegy is, a lényeg az, hogy magyar, akinek oroszlánrésze van a COVID-vakcina kifejlesztésében

– írta Bodnár, aki hozzátette, hogy nem lepődik meg, hiszen “egy ilyen különleges nép ez a magyar, a meleg vizet is mi találtuk fel, meg a spanyol (valójában magyar) viaszt.”

Bodnar Zoltan Mnb
Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke (1990-2010 között)

Sorait azzal zárta, hogy “büszkék is vagyunk erre a derék magyar asszonyságra. Ha megkapja a Nobel-díjat, küldünk majd neki egy csokor virágot, addig is kezeit csókoljuk.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból