Orbán Viktor a koronavírus-oltásról: „Kivárom, amíg rám kerül a sor”

„A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet „eliszaposodik” – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában.

Amíg újraindul az élet

Orbán Viktor kormányfőt a csütörtökön megjelent, Vissza a csúcsra! című interjúban először a koronavírus elleni védőoltásról kérdezték, amelyről elmondta, még nem kapta meg, szemlézte az MTI – írja a Telex.

„Kivárom, amíg rám kerül a sor, legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni” – tette hozzá.

Orban Viktor Interju 2020
Orbán Viktor magyar miniszterelnök / Fotó: MTI

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt a sportolóknak ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet.

Ez nincs olyan messze, talán közelebb is van, mint gondoljuk

– közölte Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Azt mondta, a jelenlegi súlyos egészségügyi fenyegetés árnyékában semmilyen sportesemény nem teheti kockára az emberek egészségét, ezért a biztonságot minden más elé kell helyezni.

Ez most korlátokat állít a sportnak, viszont a vakcina már létezik, és a védtelenség, a kiszolgáltatottság korszaka abban a pillanatban véget ér, amikor elegendő mennyiség lesz belőle, s ez most már csak néhány hét– jelentette ki.

– jelentette ki.

A baloldal még a sportot is ellenzi

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok életében különösen fontos a sport, a kormánytól ezért nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Hangsúlyozta, a sport a nemzetek versenyfutásának és teljesítménymérésének legjobb eszköze. 

„A sport arról szól, hogy na, barátom, akkor álljunk ki a gátra, nézzük meg, ki a jobb!” – mondta Orbán, majd rámutatott arra, mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is.

Hosszu Katinka Uj Szerelme Gelencser Mate Orban Viktor Karmelita Kolostor
Hosszú Katina és Orbán Viktor / Fotó: MTI

„A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam” – közölte a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: „Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport”.

Orbán közölte, a „baloldal mindent ellenez, így a sportot is”. „Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására” – mondta, hozzáfűzve: a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. „Mi még inkább a hőskorban élünk” – jegyezte meg.

Világátnevelő táborban kell élnünk Orbán Viktor szerint

A kormányfő kitért arra is, „folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik”, ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar

– mondta. A miniszterelnök közölte, ma már az iskolai testnevelés nem egyszerűen egészségi átmozgatás, hanem valamely szakszövetség részvételével folyó, szakosított sportolás is.

Kiemelte, a mindennapos testnevelésnél is büszkébb a kormány óvodai programjára, az ezerszám küldött labdákra, kapukra és mindenféle ügyességi gyakorlatokhoz szükséges eszközökre. „Ez Dárdai Pál javaslata volt, én is a Nemzeti Sportban olvastam” – mondta.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Orbán szerint minden egymásra épül: óvodai, iskolai sport, kapcsolat a versenysporttal, aztán a szükséges létesítmények, „amelyek ma már semmivel nem rosszabbak, mint a belga, a spanyol vagy éppen az osztrák kluboknál”.

A kormányfő sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között.

A miniszterelnök az államilag akkreditált akadémiák esetében szükségesnek nevezte a kormányzati minőségbiztosítást, amely jelenleg a labdarúgásra, a kézilabdára és a kosárlabdára terjed ki, de a jövőben a röplabda és a jégkorong is ide tartozhat.

A jövőben a röplabda és a jégkorong is a kormány támogatását élvezheti

Elmondta, az egyesületek még mindig létfenntartási gondokkal küszködnek, az európai középszint elérése is nagy feladat nekik. Megjegyezte, a javuláshoz a klubkultúrát kell fejleszteni, amely az egyesülethez tartozó összes embert arra sarkallja, hogy a legjobb legyen.

A kormányfő hangsúlyozta, lassacskán a nagy klubok és az akadémiák rendszere átfedésbe kerül egymással, ott lesznek a jó akadémiák, ahol a jó klubok vannak. A miniszterelnök közölte, sok a politikából ismert sportági vezető, ami jelenleg még indokolt, mert a sportágak rendkívül rossz állapotban voltak, hosszabb távon azonban nem szükséges, hogy így legyen.

A sportfejlesztésekről szólva elmondta, egy nagy jégsportközpont felépítése szerepel a tervek között, a kerékpárosoknak is vannak komoly terveik, öttusaközpont, nemzeti vívóprogram, Kovács Katalin akadémiája a kajak-kenuban, megújul a Hungaroring is és Moto-GP pálya is épül.

„Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna” – mondta Orbán.

Megjegyezte, azt is szeretné látni, hogy „olyan magasságba jussunk el futballban, ahova már kétszer is sikerült, tehát a vb-döntőbe”.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

“Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az ésszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül” – jelentette ki.

A személyes sportolására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök azt mondta, „ez az év engem is megviselt, ahogyan mindenkit”, de lassan visszatér: „január végén lábtenisz, aztán öregfiúk”. „Az akadémián az edzők hetente játszanak egymás között. Húsvétkor már szeretnék beállni közéjük” – zárta az interjút Orbán.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból