Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszerzői nagyon félreérthettek valamit azon lélegeztetőgépek megvásárlására vonatkozóan, amiket a koronavírus elleni harcra vettek.

Csak alvásfüggő légzészavarokra alkalmasak

A régi dolgokat kedvelő Orbán beszerzői félreérthettek valamit. Lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült megrendelni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang több, egymástól független forrásból.

A lap információi szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál.

Orban Viktor Koronavirus Lelegeztetogep Kormany
Orbán Viktor Magyar Miniszterelnök / Fotó: Mti

A lélegeztetőgépekre annyiban még hasonlít is, hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Nagy hátránya ugyanakkor – amellett, hogy lélegeztetésre alkalmatlan –, hogy még eredeti rendeltetése szerinti használata is közel lehetetlen lenne, ha véletlen szükség lenne rájuk.

A készülékek ugyanis kínai nyelvű menüvel érkeztek.

Április végén adott interjújában azt mondta, az új jelmondata az, hogy „egyedül sohasem lehetsz elég okos, mindig segítségre van szükséged”, ezért minél több szempontot, embert igyekszik bevonni egyes döntésekbe, és kitűnő szakemberek segítik a döntéseit. Azonban úgy tűnik, valami hiba csúszhatott a számításokba.

Budapest és több vidéki intézmény is hasznavehetetlen berendezéseket kapott

A malőr ráadásul nem egyedi, a Magyar Hang szerint az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett a hasznavehetetlen berendezésekből, amelyek ára az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog.

Összehasonlításképpen: a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas lélegeztetőgépek ára kategóriától függően 2 és 10 millió forint között alakul.

Az egyik vidéki kórház intenzív osztályán szolgáló, név nélkül nyilatkozó orvos kifejtette, a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne. Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható.

Magyarok eredtek a koronavírus nyomába, innen érkezhetett hazánkba

A Virológia Pécs Facebook-oldalán közzétett információk több mint öt hazai kutatóműhely tudósaitól származnak. A szakembereknek vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúliuk, hogy kiderítsék: honnan származnak a hazai vírusok, és mennyire aktívan terjedtek Magyarország területén. A vizsgálat rávilágított, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnék.

Egy beteg használhatja

A kínai készüléket arra tervezték, hogy otthoni körülmények között egy beteg használja. A lap forrása szerint a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal.

Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a koronavírusra

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában. A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

Orbán Viktor márciusban, a koronavírus-járvány elején azt mondta: 2560 lélegeztetőgép van hazánkban, ehhez szereznek be folyamatosan újakat Kínából. “Amikor majd a nagy terhelés alatt leszünk, akkor azért 7500-8000 intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet” – mondta. Április közepén már pontosabban fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer működő lélegeztetőkészülékünk, és legyen több mint 30 ezer ágyunk.[/perfectpullquote]

Úgy tudni, a lélegeztetőgépek egy része Kínából érkezik, de hazai gyártású eszközök beszerzéséről is szó volt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet