Orbán Viktor miniszterelnök elmélkedett a szép és jó életről a koronavírus-járvány közepette.

Pozitívan szemlézi a helyzetet a miniszterelnök

A Mária Rádiónak adott interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aminek egy részletét meg is osztott saját Facebook-oldalán. Természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök szerint amikor már éppen kezdtek jól menni a dolgok – belendült a gazdaság, szinte mindenkinek volt munkája –, akkor kaptunk egy figyelmeztetést, ami így szól: jó az, hogy jól éltek, de ne feledkezzetek meg arról, hogyan kell szépen élni!

A miniszterelnök – az MTI szemléje szerint – azt mondta, számításai szerint „május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet”, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásába. A magyar miniszterelnök vagyonnyilatkozata egyébként a járvány előtt került a nyilvánosság elé. A dokumentumok tanúsága szerint nincs megtakarítása, ennek okán pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt küldött neki.

Orban Viktor Koronavirus Maria Radio
A Miniszterelnöki Sajtóiroda Által Közreadott Képen Orbán Viktor Interjút Ad Lukovits Milán Szerzetesnek, A Mária Rádió Mûsorigazgatójának 2020. Április 20-Án / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / Mti / Mtva

Igaz, ehhez hozzátette: erről majd május 3-án, 4-én tud legkorábban beszélni, hamarabb nem, de reméli, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tud bemutatni az országnak.

A kormányfő szerint jelenleg az is nagy kérdés még, hogy a „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be.

Több verzió illetve iskola van ebben a kérdéskörben, Orbán maga mindenesetre úgy véli: a visszaesés nem lesz akkora, mint a legtöbben gondolják, de a visszatérés lassabb lesz, mint azt az optimisták mondják.

Orbán szerint jövő ilyenkorre érhet majd vissza arra a szintre a gazdaság, ahol két hónappal ezelőtt volt.

Az ő élete is megváltozott a járvány miatt

A miniszterelnök ezután keresztény forgatókönyvről beszélt, ami úgy szól: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra.” Személyesebb hangvételre váltva ezután arról beszélt, neki most az a dolga, hogy felmérje, nagyságrendileg mennyi beteg lesz, közülük hánynak kell majd kórházi ágyat, intenzív ellátást, lélegeztetőgépet biztosítani. Azaz haditerv kell, erről szólnak most a mindennapjai.

Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2). Az országos tisztifőorvos gratulált a szakértőknek, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre, illetve a kórokozó jobb megismerésére. A vírus elleni védőoltás kifejlesztése természetesen hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

Orbán arra számít, hogy május 3-ára az ország eléri azt a felkészültségi szintet, ami alapján kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is mindenkinek jut kórházi ágy illetve szükséges ellátás.

Aztán arról is szólt, hogy az ő élete is megváltozott a járványban: naponta százával találkozik emberekkel, akik kívül vannak a politika világán; papokkal, orvosokkal, betegekkel, ápolókkal.

Most az a jelmondata, hogy „egyedül sohasem lehetsz elég okos, mindig segítségre van szükséged”, ezért minél több szempontot, embert igyekszik bevonni egyes döntésekbe, és kitűnő szakemberek segítik a döntéseit.

Vajon a koronavírus egyenlő-e a sajtó halálával? – ContextUs

A koronavírus következtében legtöbben otthonmaradásra és életmódváltásra kényszerültünk, ám nemcsak ezzel a problémával kell megküzdenünk. Súlyos, szintén az egész társadalmat érintő gondot okoz a megfelelő, hiteles forrásból való informálódás, a biztonságunk és persze a mentális egészségünk érdekében.

Idézte Barabási Albert-László hálózatkutatót is, aki már öt éve megírta, hogy a világ nagyvárosi fejlődése előbb-utóbb valamilyen járványt fog előidézni az elkövetkező időszakban.

Lentebb hallgatható meg a Mária Rádiónak adott interjú részlete:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.