Orbán Viktor miniszterelnök elmélkedett a szép és jó életről a koronavírus-járvány közepette.

Pozitívan szemlézi a helyzetet a miniszterelnök

A Mária Rádiónak adott interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aminek egy részletét meg is osztott saját Facebook-oldalán. Természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök szerint amikor már éppen kezdtek jól menni a dolgok – belendült a gazdaság, szinte mindenkinek volt munkája –, akkor kaptunk egy figyelmeztetést, ami így szól: jó az, hogy jól éltek, de ne feledkezzetek meg arról, hogyan kell szépen élni!

A miniszterelnök – az MTI szemléje szerint – azt mondta, számításai szerint „május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet”, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásába. A magyar miniszterelnök vagyonnyilatkozata egyébként a járvány előtt került a nyilvánosság elé. A dokumentumok tanúsága szerint nincs megtakarítása, ennek okán pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt küldött neki.

Orban Viktor Koronavirus Maria Radio
A Miniszterelnöki Sajtóiroda Által Közreadott Képen Orbán Viktor Interjút Ad Lukovits Milán Szerzetesnek, A Mária Rádió Mûsorigazgatójának 2020. Április 20-Án / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / Mti / Mtva

Igaz, ehhez hozzátette: erről majd május 3-án, 4-én tud legkorábban beszélni, hamarabb nem, de reméli, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tud bemutatni az országnak.

A kormányfő szerint jelenleg az is nagy kérdés még, hogy a „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be.

Több verzió illetve iskola van ebben a kérdéskörben, Orbán maga mindenesetre úgy véli: a visszaesés nem lesz akkora, mint a legtöbben gondolják, de a visszatérés lassabb lesz, mint azt az optimisták mondják.

Orbán szerint jövő ilyenkorre érhet majd vissza arra a szintre a gazdaság, ahol két hónappal ezelőtt volt.

Az ő élete is megváltozott a járvány miatt

A miniszterelnök ezután keresztény forgatókönyvről beszélt, ami úgy szól: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra.” Személyesebb hangvételre váltva ezután arról beszélt, neki most az a dolga, hogy felmérje, nagyságrendileg mennyi beteg lesz, közülük hánynak kell majd kórházi ágyat, intenzív ellátást, lélegeztetőgépet biztosítani. Azaz haditerv kell, erről szólnak most a mindennapjai.

Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2). Az országos tisztifőorvos gratulált a szakértőknek, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre, illetve a kórokozó jobb megismerésére. A vírus elleni védőoltás kifejlesztése természetesen hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

Orbán arra számít, hogy május 3-ára az ország eléri azt a felkészültségi szintet, ami alapján kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is mindenkinek jut kórházi ágy illetve szükséges ellátás.

Aztán arról is szólt, hogy az ő élete is megváltozott a járványban: naponta százával találkozik emberekkel, akik kívül vannak a politika világán; papokkal, orvosokkal, betegekkel, ápolókkal.

Most az a jelmondata, hogy „egyedül sohasem lehetsz elég okos, mindig segítségre van szükséged”, ezért minél több szempontot, embert igyekszik bevonni egyes döntésekbe, és kitűnő szakemberek segítik a döntéseit.

Vajon a koronavírus egyenlő-e a sajtó halálával? – ContextUs

A koronavírus következtében legtöbben otthonmaradásra és életmódváltásra kényszerültünk, ám nemcsak ezzel a problémával kell megküzdenünk. Súlyos, szintén az egész társadalmat érintő gondot okoz a megfelelő, hiteles forrásból való informálódás, a biztonságunk és persze a mentális egészségünk érdekében.

Idézte Barabási Albert-László hálózatkutatót is, aki már öt éve megírta, hogy a világ nagyvárosi fejlődése előbb-utóbb valamilyen járványt fog előidézni az elkövetkező időszakban.

Lentebb hallgatható meg a Mária Rádiónak adott interjú részlete:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet