Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Sátoraljaújhelyen.

A következő évtized az országépítésről fog szólni

Tegnap Kövér László, az Országgyűlés elnöke Jankovics Marcell Trianon című kiállításán mondott beszédet. Többek között kifejtette, hogy soha többet nem akar más, csak nemzeti politikát Magyarországon. Ma, szombaton pedig a miniszterelnök is megosztotta nézeteit. Tette mindezt a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, ahol felavatták a Centenáriumi Turulszobrot. Orbán kiemelte: a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre.

Hangsúlyozta, hogy a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd. A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük – vélekedett. Hozzátette: nem lesz könnyű, de megéri majd, “nagy idők várnak rátok”.

Orban Viktor Trianon Satoraljaujhely
Orbán Viktor Miniszterelnök Beszédet Mond A Centenáriumi Turulszobor Avatásán, A Trianoni Békediktátum 100. Évfordulója Alkalmából Tartott Megemlékezésen 2020. Június 6-Án / Fotó: Mti / Czeglédi Zsolt

A kormányfő a megemlékezés helyszínére utalva kifejtette: ismerjük a stációkat, a sátoraljaújhelyi magyar kálvária fájdalmas stációit, “mégis újra járjuk a keresztutat”, vigaszt, reményt és biztatást akarunk. Ezt csak a keresztút végén kaphatjuk meg, csak így és itt emelkedhetünk a fájdalmak fölé, oda kell eljutni, ahol minden megvilágosodik és értelmet nyer, ahonnan megláthatjuk a jövőt – mutatott rá. Hozzátette: ha nem a szemünkkel nézünk, hanem a szívünkkel, messzebbre is elláthatunk, az idők kezdetéig.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mi, magyarok nem tűntünk el, nem vesztünk oda, hanem különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk itt. Megnyitottuk szívünket a kereszténység előtt, Isten igéjét meghallottuk és megfogadtuk, államszervezésünk alapjává tettük[/perfectpullquote]

– idézte fel.

“Kiharcoltuk a helyünket Európában”

Azt mondta: a nyugati birodalmak rohamait kivédtük, a keleti pogányok pusztító csapásait kihevertük; kiharcoltuk, magunkhoz igazítottuk és megtartottuk helyünket Európában. 400 éven át erős és független állam volt a magyar, utána 300 éven át küzdöttünk az Oszmán Birodalom ellen, majd elbukott felkelésekkel és szabadságharcokkal súlyosbított 200 év után egy nagy európai birodalom társnemzeteként léptünk be a 20. század kapuján – emlékeztetett. Hozzáfűzte: bár évszázadok alatt sok magyar esett el a csatatereken, bebizonyosodott, hogy a magyar nemzet mindig újra feláll.

Orban Viktor Trianon Satoraljaujhely Avatas Turulszobor
Orbán Viktor Miniszterelnök Beszédet Mond A Centenáriumi Turulszobor Avatásán, A Trianoni Békediktátum 100. Évfordulója Alkalmából Tartott Megemlékezésen 2020. Június 6-Án / Fotó: Mti / Czeglédi Zsolt

Megjegyezte: a magyarok kálváriáján az asszonyoknak külön hely jár, mert mindig ők pótolták a vérveszteségeket, nekik köszönhető, hogy “a túlélés és az országépítés művészete a génjeinkben van”, hogy “mi vagyunk a túlélés európai bajnokai”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem lettünk német tartomány, török vilajet vagy szovjet tagköztársaság. Mi, magyarok nagy kultúraépítő és államszervező nemzet vagyunk[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta.

A trianoni megemlékezés során nem maradt el az ellenzék szapulása sem

Arról is beszélt, hogy később azonban Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték, az országot ellenségeink, a kormányt a bolsevikok kezére adták, majd a “Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait” és “védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásainktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált”. Erkölcsi aggályok nélkül rajzolta át Közép-Európát, és ezt nem fogjuk elfelejteni nekik soha – jelentette ki.

A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl -, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt? A korabeli parlamenti jegyzőkönyvbe aznap a következőket jegyezték fel, írja a Hírklikk: „Elnök: Tisztelt Képviselőtársaim!

Úgy vélte, azt hittük, ennél nincs lejjebb, a második világháború után azonban “szívfájdalom nélkül dobtak oda bennünket a kommunistáknak”, ahogy a többi közép-európai országot is. Legyen ez örök tanulság a közép-európai népeknek – fűzte hozzá.
A miniszterelnök elmondta: “sokan jelentkeztek már, hogy szívesen elföldelnék Magyarországot”, összekapaszkodtak, hogy eltüntessenek minket, de mi talpon maradtunk és kibírtuk. Ma már nincs Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió, nincs brit és francia birodalom, és “mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni” – hangoztatta. Hozzátette: mi, magyarok “megmaradunk, mert itthon vagyunk, itthon vagyunk, és ezért megmaradunk”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A magyarság az emberi szív módjára hol összehúzódik, hol kitágul, de 1100 éve ott él, ahol a nagy államalapítóink kijelölték a helyét, és méltósággal őrzi a Kárpát-medencét. Egy olyan nép önbizalmával és tartásával kell élnünk, amely tudja, hogy többet adott a világnak, mint amit kapott tőle[/perfectpullquote]

– emelte ki a miniszterelnök. Hozzáfűzte: ez a teljesítmény feljogosít a történelmünk folytatására, és “voltak már rosszabb határaink is, mégis itt vagyunk”.

“Csak az államnak van határa”

A nemzeti mivoltára büszke Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával örömmel építjük a közös jövőt, a történelem megadta az esélyt, hogy a közép-európai népek új korszakot nyissanak, együtt emelkedjenek fel. Az elmúlt tíz évben bebizonyosodott, hogy ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az a szomszédainknak is jó – mondta.

Ilyen volt Trianon 100 éve – Ingyenes filmeket tett közzé a Budapest Távmozi

A Budapest Film Zrt. a Trianon 100 eseménysorozathoz kapcsolódva négy alkotást tesz ingyenesen elérhetővé az Art Mozi oldalán – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl -, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990.

Megjegyezte: “csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs”, és akik ezt még nem értették meg, sietniük kell, mert fogytán van az idejük. Orbán kitért rá: látjuk szomszédainkban, ami elválaszt, de azt is, ami összeköt, és a velünk élő népekkel akarjuk naggyá tenni a Kárpát-medencét.

Száz éve nem voltunk ilyen erősek, mint most, politikai, szellemi, gazdasági és kulturális erőnk napról napra nő, megindult a magyarok visszavándorlása, “a béke és a biztonság szigete vagyunk”. Az erő felelősséggel jár, ezzel tisztában vagyunk – tette hozzá. A kormányfő háláját fejezte ki az elszakított nemzeti közösségek helytállásáért, hűségükért a nemzethez és szülőföldjükhöz.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok![/perfectpullquote]

–  zárta szavait.

Orban Viktor Turulszobor Felavatas Trianon 100
A Centenáriumi Turulszobor, Matl Péter Szobrászmûvész Alkotása Sátoraljaújhelyen Az Avatás Napján, 2020. Június 6-Án / Fotó: Mti / Czeglédi Zsolt

A megemlékezésen a miniszterelnök és a vendégek egy kanyargós erdei úton végigvonultak, és a 14 stációnál, amelyek elcsatolt városokat jelképeznek, színészek szavaltak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet