Hogyan védheted meg a madarakat? Orbán Zoltán könyvéből megtudhatod

A körülöttünk élő madarak és más állatfajok védelméhez nyújt gyakorlati segítséget a Madárbarátok nagykönyve, amelynek szerzője Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa.

Az emberi civilizáció globális környezet átalakítása félelmetes ütemben pusztítja az élőhelyeket és az állatfajokat. A Madárbarátok nagykönyve című kiadvány célja, hogy olyan eszköz legyen a lakosság és a szakmai érintettek – agrár- és erdőgazdálkodók, pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók – kezében, amellyel ellensúlyozni tudják a természet, az állatfajok pusztulását – olvasható az MME hétfői közleményében.

A nap fotója: Trump szerint idén is kegyelmet érdemel a pulyka

Több mint 150 éves hagyománya van már az Egyesült Államokban a hálaadás napját megelőző ceremóniának, mely során a pulyka kegyelmet kap a hivatalban álló elnöktől. Az első pulyka 1863-ban magától Abraham Lincolntól kapott menekvést a sütő elől. Ezt a gesztust több őt követő amerikai elnök is folytatta.

A könyv első fejezete a lakott területek, a madárbarát kert, a lakótelep, az utca és a park növényzetével foglalkozik, majd sorra veszi a madárvédelem lehetséges eszközeit és módszereit a klasszikus téli etetéstől az odúkihelyezésen át a tematikus etetőkertekig és a mesterséges fészeküregekig.

golya nepszava
Külön foglalkozik a Orbán Zoltán könyve a gólyák megmentésével / Kép: Népszava

Külön fejezetek tárgyalják a fecskék és a fehér gólya védelmét, de kitér a kötet a bogártanyák, méhecskehotelek, béka- és gyíkvárak, a természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló, valamint a hangyaleső homoktálca kialakításának fortélyaira is. Az utolsó összefoglaló fejezetben a szaporodó ember-madár konfliktushelyzetekről és ezek lehetséges megoldásairól esik szó.

Fakó keselyűk a Rózsakerti Fűtőmű kéményén / Griffon Vultures in Budatétény, Budapest (2016.10.03.)

Digiszkópos okostelefon-felvétel: Orbán Zoltán Digiscoping video by smart phone: Zoltán Orbán A videóhoz kapcsolódó írás itt olvasható: http://www.mme.hu/ket…

A több mint 700 színes fotóval illusztrált 332 oldalas kézikönyv a Cser Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadvány egyes részeihez a szerző több mint 500 videója kapcsolódik, amelyek a Youtube videómegosztó portálon érhetőek el – áll a közleményben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból