10 változás a testünkben, ami egyértelműbben mutatja, hogy öregszünk, mint az életkorunk

Az életkor előrehaladtával a testünk folyamatosan változik, ám ez nem minden esetben probléma. Bár néhány tulajdonsága megváltozik vagy elvész, sok újat is szerzünk az évek során, ami meglepően pozitívnak mondható.

A Bright Side nyomán cikkünkben összegyűjtöttük azokat a testünkben bekövetkező változásokat, melyek jobban mutatják, hogy öregszünk, mint maga az életkorunk.

Az orr mérete megnő

A testünk fejlődése 18 éves korunk körül megáll, de néhány testrészünk, például az orrunk, életünk végéig nő. Sőt: az orrunk esetében például a növekedési folyamat 50 éves korunk után felgyorsul.

A fogak érzékenysége lecsökken

Az évek múlásával a fogaink egyre kevésbé lesznek érzékenyek a hidegre és a melegre. Noha ez meglepően pozitív változásnak tűnik, negatív hatása is lehet, mivel így sokszor észre sem vesszük például, ha kilyukad a fogunk, mivel egyszerűen nem érezzük.

A csípő keskenyebbé válik

Az évek múlásával a citoszol mennyiség csökken a szervezetben, mely szemmel látható változásokat idéz elő a testben. A nők esetében például keskenyebbé válik a csípő és szélesebbé a derék.

A szempillák rövidebbek lesznek

A szemhéjak nem megfelelő gondozása, pajzsmirigyproblémák és a különféle allergiák azok, amik leggyakrabban befolyásolják a szempillák hosszát és vastagságát. A szempillák azonban az életkorral is változnak. A férfiak és nők nagyjából 44%-a tapasztalja magán, hogy a szempillái rövidebbé válnak az évek haladtával.

A lábak mérete megnő

Az ortopédusok szerint az életkor haladtával a lábunk egyre laposabbá válik, ezáltal hosszabb és szélesebb lesz, mint fiatalkorunkban. Ennek oka, hogy a lábunkban található inak és szalagok egyre gyengébbek.

A szeplők eltűnnek

A tiszta bőrű és vörös hajú emberek bőrén általában több szeplő található, mint másokon. Gyerekkorban jelennek meg, de egy bizonyos kor fölött halványodni kezdenek, végül teljesen eltűnnek.

Az ujjlenyomatok megváltoznak

Sok éven át még a világ legtapasztaltabb kriminológusai is azt hitték, hogy az ujjlenyomatok soha nem változnak. A tudósok azonban 2015-ben egy áttörő kísérletet végeztek, mely kimutatta, hogy nemcsak külső trauma, hanem az életkor is képes befolyásolni az ujjlenyomataink kinézetét.

A színérzékelésünk megváltozik

Az emberek színérzékelése megváltozik az életkor haladtával. 58 és 102 év közötti embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az idősebb szemek egyfajta sárgás szűrőhatást eredményeznek a színek észlelésekor. Ez megnehezíti a hasonló színek, például a kék és a lila vagy a sárga és a zöld helyes megkülönböztetését.

Az ízérzékünk is megváltozik

A nyelvünkön található ízlelőbimbók megújulása az életkor haladtával lelassul – ez pedig közvetlenül befolyásolja az ízlésünket. Bizonyos termékek, melyeket korábban sosem ettünk volna finomabbá válhatnak, míg másokat megutálhatunk, pedig lehet, hogy egész életünkben szerettük őket. A nőknél ez a változás az 50-es éveik környékén, a férfiaknál a 60-as évek környékén következik be.

Bónusz: boldogságérzet

A fentebb leírt negatívumok ellenére is az idős emberek általában boldogabbak. A San Diego-i egyetem kutatói 50 és 99 év közötti embereken végzett kísérlete kimutatta, hogy minél idősebb egy ember, annál pozitívabban áll az élethez, és annál jobb a problémamegoldó képessége.

Nemrég egyébként megírtuk, hogy egy kutatócsoport az öregedésgátlón dolgozik, és arra keresik a választ, vajon miért öregszünk.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk