Amerikai tudósok: 80 év fölött elkezd csökkenni a halálozási kockázat

Demográfusok szerint még nem értük el az emberi élettartam határát, sőt olasz és amerikai tudósok kimutatták, hogy 105 év fölött az elhalálozás kockázata minden évben ugyanakkora.

A szakemberek régóta keresik a választ arra, hogy mekkora lehet az ember maximális élettartama. Benjamin Gompertz brit statisztikus már a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral, így nagyobb az esély arra, hogy egy 70 éves meghal, mint egy 30 éves. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélték, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata, de egy bizonyos kor után ez a növekedés lelassul. Például a halálozás valószínűsége különbözik 45 éves és 35 éves korban, de hasonló a százévesek vagy a 110 évesek esetében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nehéz volt megmondani, hogy ez a kiegyenlítődés rossz adatok eredménye, vagy egy valódi halálozási jelenség. Most már a korábbiaknál jobb adataink vannak[/perfectpullquote]

– magyarázta Kenneth Wachter, a Kaliforniai Egyetem professor emeritusa, a Science című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Mr Nobody Mr Nobody 35628222 1200 792
Mr. Nobody / Fotó: Szuez Film Kft.

Az amerikai és a római Sapienza Egyetem kutatói 2009 és 2015 közötti adatokat tanulmányoztak 3836 olyan olasz emberről, akik több mint 105 évesek voltak.

Azt találták, hogy az emberek 80 éves koráig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő, majd elkezd lelassulni és 105 éves kor után a változási görbe vízszintesbe megy át. Ennél a pontnál ugyanakkora a halálozás kockázata a 105, a 110 vagy a 112 éves esetében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]105 éven túl, az hogy valaki túléli vagy sem a következő évet, olyan mintha pénzt dobnánk fel. 50-50 százalék az esély[/perfectpullquote]

mondta Wachter a Live Science tudományos hírportálnak.

Hogy bizonyosak legyenek az adatok pontosságában, a kutatócsoport begyűjtötte minden egyes elhunyt ember halotti anyakönyvi kivonatát, csakúgy mint a száz éven felüliek születési anyakönyvi kivonatát.

Tumblr Ogn2Nabiou1Rfd7Lko1 400
Mr. Nobody / Fotó: Szuez Film Kft.

 

A kutatás egyetlen korlátjának az bizonyult, hogy az adataik többsége nőktől származott, a kutatásba bevontak közül csupán 463 volt férfi.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Köztudott azonban, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál[/perfectpullquote]

– magyarázta Wachter.

A szakemberek szerint eredményeik azt sugallják, hogy:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el.[/perfectpullquote]

A hosszú életkor ezen jelenségét már más fajoknál is kimutatták, de ezt a evolúciós vonást még nem tudták megmagyarázni.

A világon jelenleg mintegy ötszázezer száz éven felüli ember él, és számuk a következő évtizedben nagyjából megduplázódik a demográfusok szerint.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból