Hallgatom Az emberiség sötét arcát mutatja az Orient Fall

Az emberiség sötét arcát mutatja az Orient Fall

Promóció

Szokták mondani: a jó munkához idő kell. Ezzel a közhellyel kis hazánk metaléletében sem lövünk mellé, az Orient Fall pedig megadta magának a kellő időt a 2015-ös év sikereinek folytatásához.

A djent magyar hősei

Promóció
- Advertisement -

Az Orient Fall 2015 novemberében robbantott a hazai underground metal színtéren, amikor piacra dobta Fractals névre keresztelt LP-jét. A budapesti csapat osztatlan sikert aratott a djent és a metalcore mezsgyéjén mozgó nagylemezzel.

Magyar viszonylatban ritkán hallható ilyen, kiváló hangzásával, technikai megoldásaival és, nem utolsósorban, parádés cameókkal (pl. Csongor Bálint a USEME-ből vagy Kovács Gábor az Orion Dawnból) kápráztatta el a keményebb zenék szeretőit.

A banda több szakportálon elnyerte az „Év albuma” címet, valamint – nem meglepő módon – számtalan helyen megmutathatta magát és albumát az elmúlt két évben. 2017 tavasza óta azonban nem igazán adtak hírt magukról.

ORIENT FALL / FRACTALS (ALBUM STREAM)

‘Fractals’ is the long-awaited debut full-length album from one of the most promising hungarian modern progressive metal acts, Orient Fall. The album premier has finally arrived on the 22th of November 2015 and released on the 27th of November digitally! CD release has also finally arrived into our BigCartel shop until the stocks last!

Ezt a csendet törte meg a zenekar idén januárban, amikor is bejelentették az új single, a MANKIИD érkezését. Már a promóciós anyagokból is lehetett érezni, hogy ez a dal kicsit más világot képvisel, mint a Fractals, hiszen már-már klasszikus black metal klipeket idéző színvilágot láthattunk a megjelentetett werkfotókon. Az előzetesen közzétett rövid teaser szintén arra engedett következtetni, hogy egy jóval sötétebb hangulatú anyaggal találkozhatunk majd – na, nem mintha a djentre mint kellemes hangulatú műfajként lehetne tekinteni. Fokozott kíváncsiság övezte tehát a debütálást, melyet Magyarországon a Lángoló Gitárok, a nemzetközi porondon pedig a New Noise Magazine menedzselte.

Boldog, őrült disztópia

A MANKIИD már az első hangtól kezdve igencsak mellbevágó élményként hat. A sejtelmesen induló, majd mindinkább erőszakos, már-már felkavaró atmoszférájú, nyomokban valóban black metal kliséket tartalmazó dal az agyba robban és egyből megfertőz.

A sok impulzus hatására többször is neki kellett „fussak” a dalnak, mire minden rész a helyére került. Bár jómagam mindig is a „boncolgatós”, összetettebb számokért rajongtam.

Maga a MANKIND egy kicsit hosszabb, mint ahogy azt a mai dal- és klipfogyasztói szokások alapján elvárnánk. Annak ellenére, hogy Dream Theater-fanként nem áll távol tőlem a húszperces dalok örömteli befogadása, jelen esetben egy fél perccel rövidebb dalszerkezet még hatásosabb zenei élményt eredményezne.

A szöveg sajátos módon mutatja be az emberi természet egyszerű mivoltát. Legfőbb mondandója, hogy mindenki szeme előtt ott van az a valami, mely irányít bennünket („a broadcasted eclipse, a downfall of all! / It controls me and they will control you!”).

Hogy mi is lehet ez? Megválaszolatlan marad. Ugyanakkor ez a valami azzal a sötétségbe burkolt tudattal lát el bennünket, hogy nem mi irányítjuk az életünket.

A szöveg abszolút mai problémákat feszeget, ebben a köntösben viszont sokkal árnyaltabb, s talán épp ezért lett olyan hatásos: „A constant praise to our sanity, / providing darkness over reality. / Living under predetermined circumstances, / provide the feel that we still not handle everything!”

Stíluskavalkád metalköntösben

Az okkultizmus világából is táplálkozó témára, valamint a black/death hangulatra a videoklip is ráerősít: olyan színek, motívumok és alakok jelennek meg, amelyek gyakran jelen vannak ezekben a zsánerekben. A dal felépítése és a klip dramaturgiája együtt igazán hatásos ebben a formában, a srácok ügyesen igazították a vizuális elemeket a zenéhez.

ORIENT FALL / MANKIИD (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

‘Mankind’ is the long-awaited return of the Hungarian metal phenomenon ‘Orient Fall’ with an excessive sound, encountering the dark future of the human race and visioning the possible downfall of our world from the new EP, ‘Contrast Is What Keeps Us Together’.

Szerencsére a hangzásvilág is ugyanolyan erős, mint korábban (ez újfent az együttes gitárosát, Erdőhegyi Bálintot dicséri, aki a Fractalst is keverte/masterelte). A zenei felépítés azonban némileg eltér a 2015-ös sémától.

A djent és metalcore stílusjegyek mellett a csapat ügyesen lavíroz a black/death metal és a keleties elemek között (utóbbi Veszelei Dániel szólóiban ütközik ki leginkább).

A központi riff és dallam mindvégig hangsúlyos marad, ugyanakkor ezek az apró átmenetek izgalmasabbá teszik a számot.

A kiemelkedő gitározás mellett a ritmusszekció (Horváth Tamás basszusgitáros és Rókusz András dobos) ismét magabiztosan hozza az alapokat, miközben a Fractals során is inkább a „vájtfülűek” számára hallható, mégis fontos díszítéseket és groove-okat egyaránt beépíti. A vokálért felelős Buzás Krisztián a tőle elvárt szinten teljesít, a screamek jól ütnek, a hangsúlyos helyeken kifejezetten jót tesz a hörgési technikák variálása. De hozzá kell tenni, hogy a zenekar nem a nagyívű énektémákról volt híres – nem is emiatt szeretjük őket.

Az alap bebetonozva, várjuk a tetőt, főnök!

Merthogy az Orient Fallt nagyon sokan szeretik, és most, egy hosszabb kihagyás után, végre visszatértek hozzánk! Előzetesen nem érdemes összehasonlítani ezt az anyagot a Fractals-zel! Még nem tudjuk, hogy egy új, érdekes koncepció első jeleit láthatjuk és hallhatjuk, vagy „mindössze” egy single törte meg a hosszúra nyúló csendet. Mindenesetre, ha így haladnak a dolgok, valószínűsíthető, hogy a banda 2018-ra is kibérel magának egy helyet a hazai metal legjobbjai között. A MANKIИD jó alapnak bizonyult, várjuk a hasonló folytatást!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3