Jogerős ítélet született nemrégiben abban a személyiségi jogi perben, melyet egy évek óta éber kómában fekvő nő, Katalin nevében indítottak hozzátartozói az Origót kiadó New Wave Media Group ellen, amiért a portál a kómában fekvő magyar nő képével illusztrálta egy migránsozós cikkét.

Törölte később az Origo, de így is elveszítette a pert

A jogerős ítéletről beszámoló 444 szerint az Origo még 2018 márciusában lopta el Katalin képét, amit egy Facebook-csoportból szedett le. Az Origo cikke egy nemi erőszakot elkövető francia migránsról szólt.

Az engedély nélkül felhasznált képet az Origo ugyan később eltávolította – a cikk azóta is elérhető –, de a történtek képernyőképekkel (képernyőfotókkal) igazolhatók voltak a bíróságon.

Francia Migráns Nemi Erőszak Origo Katalin Per
Képernyőfotó A Cikkről Az Origo Facebook-Oldalán

A Fővárosi Törvényszék korábban már megállapította, hogy az Origo megsértette a felperes személyiségi jogait, megvalósult a képmással való visszaélés és sérültek a felperes jó hírnévhez fűződő jogai, ezért 2 millió forint sérelemdíj és annak 2018. március 30. óta esedékes kamatainak megfizetésére, plusz a perköltségek megfizetésére kötelezte az Origo.hu kiadóját. A New Wave Media Kft. azonban fellebbezést nyújtott be és a kereset elutasítását kérte, illetve azt, hogy a sérelemdíjat mérsékeljék 100 ezer forintra. Az ügy ezután a Fővárosi Ítélőtáblára került. A Fővárosi Ítélőtábla azonban helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, maradt tehát a 2 milliós sérelemdíj, plusz kamatok és a perköltség.

A közösségi oldalakon lévő fotók nem szabad felhasználásúk

Mint megállapította a Fővárosi Ítélőtábla, „az alperes magatartásának felróhatósága kirívóan súlyosnak tekinthető. A cikk szerkesztőjének ugyanis tudnia kellett, hogy a cikk szövegében szereplő személy nem a felperes. Nem olyan képet használt fel, amelyet a korábbi cikkhez maga készített a felperes engedélyével, hanem azt a Facebook-oldalról töltötte le.”

A közlemény szerint “hivatásánál fogva pedig arról is tudomással kellett rendelkeznie, hogy a közösségi oldalakon található fényképek nem szabad felhasználásúak, ennek ellenére meg sem kísérelte a felperes előzetes engedélyének beszerzését. Kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy az állapotánál fogva elesett, érdekérvényesítésében jelentősen korlátozott felperes környezete fokozottabban érintett a jogsértés hatásaiban.”

Éva sem érti, hogyan kapcsolódik lánya képe a cikkhez

Még 2018-ban a 444 írta meg, hogy Katalin édesanyja, Éva megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Origo szerkesztőségével, de telefonon és Messengeren sem járt sikerrel – azóta sem.

A lapnak nyilatkozó nő elmondta, hogy igen nehéz körülmények között neveli lányát, és az fáj neki különösen, hogy a lánya nem tud védekezni.

Kapcsolódó cikk

Éva azt is elmondta a hírportálnak, hogy ő maga sem érti, miért a lánya ellopott képével illusztrálták ezt a hírt, az egyetlen tippje az, hogy talán a lánya fején látható fehér kendő miatt.

Pedig azt csak azért viseli, mert hiányzik a koponyatetője

– mondta a 444-nek az anya.

Ingyen segített ügyvéd a családnak

Miután az anya képtelen volt felvenni a kapcsolatot a szerkesztőséggel, közzétett egy felhívást a Facebookon, amiben ügyvédet keresett, aki pro bono, azaz ingyen elvállalná a képviseletét a kormányközeli lappal szemben.
Nemsokkal a felhívás után jelentkezett nála egy ügyvéd. Azonnal el is küldött egy felszólító levelet a szerkesztőségnek, amiben nyilvános bocsánatkérést kért tőlük. Az anya eredetileg ugyanis nem is szeretett volna semmi mást, csak egy bocsánatkérést. Később azonban fontolóra vették a sérelemdíjat is, amely – mint kiderült két évvel később – jár is nekik.
Külön érdekesség, hogy Événak nem mindig volt ilyen kellemetlen a kapcsolata az Origóval: a lap 2016. március 21-én nagyriportot közölt a lányát egy barcsi lakótelepi házban egyedül ápoló asszony kálváriájáról. A cikkhez több fotót is készítettek Katalinról, a nyitott szemmel, éber kómában fekvő kétgyermekes anyáról. Ám úgy tűnik tehát, nem azokból használtak fel, hanem egy olyan portrét, amivel a neten futhattak össze.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet