Milyen lenne, ha kiraknának a Don-kanyarnál, hogy akkor tessék, éld túl?

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben – írta szombaton a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva.

Mint Köbli Norbert fogalmazott, az Örök tél “ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között” lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

Szász Attila filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel. A történelmi dráma Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláján, megtörtént eseményeken alapul.

23758389058c54fbc20ff5 bad2e63d
Szász Attila: Örök tél / Csányi Sándor (b), Gera Marina és a rendező, Szász Attila (j) / Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Januárban a rendező elmondta: a forgatás során nehéz volt minden nap szembesülni azzal, hogy ezek a táborok milyenek lehettek a valóságban, és egy idő után rádöbbentek arra, hogy ezt képtelenség bemutatni.

Így inkább igyekeztek egy ízelítőt adni abból a pokolból, amelyen a táborokat megjárt nők és férfiak keresztülmentek.

Ezt elsősorban szavak nélkül, a főszereplők tekintetével próbálták meg érzékeltetni.

November, A lélek nyomai, Királyi játszmák, Cigány mesék, Örök tél – az Alexander Trauner Art díjait kiosztották

Mint Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, a filmmustrán öt nap alatt több mint 100 vetítést tartottak. Ezek közül 10 film az idén először meghirdetett európai nagyjátékfilmes versenyprogramban került vászonra, 82 alkotást a képzőművészeti filmes versenyprogram részeként vetítettek, míg 23 film szerepelt a bemutató jellegű panoráma programban.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat.

Örök tél – előzetes

A FÉLVILÁG és A BERNI KÖVET alkotóinak új történelmi filmje egy szovjet munkatáborba hurcolt nő tragikus szerelméről. Beteljesedhet-e a lágerben született sz…

Szász Attila az Örök téllel szeptember elején a 42. montreali filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból