Nyilvánosságra hozták, melyek a legnépszerűbb könyvek az orosz börtönökben

Bűn és bűnhődés? Monte Cristo grófja? A mester és Margarita? Vajon melyik a legnépszerűbb regény az orosz börtönökben? 

Nem a Bűn és bűnhődés, hanem Bulgakov mesterműjét kedvelik jobban

Noha tavaly a magyar börtönök világába betekinthettünk, ám ott sem tudhattuk meg, melyek a legnépszerűbb műfajok és könyvek. Azonban az orosz börtönökbe e tekintetben mélyebb rálátást kaphatunk. Az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat =FSZIN) csütörtökön közölte a Tass hírügynökséggel, hogy többek között Bulgakov A mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében.

orosz bortonok legnepszerubb konyvek regenyek
A mester és Margarita könyvből ismert Behemót, a nagyobb-mint-egy-macska falfestménye a moszkvai Bulgakov Múzeumban / Fotó: Valery Sharifulin / Tass

Az orosz állami hírügynökség termelési riportját szemléző MTI-nek köszönhetően megtudhatjuk, hogy A könyvek a te barátaid elnevezésű akció keretében elvégzett felmérés szerint az első három helyezett között van Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, valamint Dumas Monte Cristo grófja is.

A top 10-es listára került még Tolsztojtól a Háború és béke (4.), az Anna Karenina (9.) és a Feltámadás (10.), Dumas-tól a Három testőr (5.), Dosztojevszkijtől A Karamazov testvérek (6.), Hugótól A nyomorultak (7.) és Solohovtól a Csendes Don (8.).

Talán még sosem láttam annyi meztelenséget színpadon, mint múlt héten az SzFE-n – Kritika

Fülledt októberi este fogadott az Ódry Színpadon. Telt házas vizsgaelőadásra érkezem október 25-én, a SZFE legnagyobb előadó termébe. Szokatlanul zsúfolt és szokásosan vegyes nézősereg gyűlt össze Horváth Csaba rendező-koreográfus negyedéves, fizikai színházi koreográfus szakos hallgatóinak vizsgaelőadására.

A gyakran kölcsönzött regényírók között szerepel még Theodore Dreiser, Erich Maria Remarque, Borisz Akunyin, Guzel Jahina, Nyikolaj Gogol, Darja Doncova, Alekszandr Szolzsenyicin.

A férfi elítéltek körében a történelmi regények a közkedveltek

A költők közül Szergej Jeszenyin, Alekszandr Blok, Anna Ahmatova és Marina Cvetajeva a legnépszerűbb.

A férfi elítéltek a történelmi és a kalandregényeket, a krimit és a sci-fit kedvelik leginkább, a nők a romantikus regényeket, a fiatalkorúak a kalandirodalmat.

Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1137 könyvtár és több mint 700 olvasóterem működik, több mint 5 millió nyomtatott kiadvánnyal. Ezek közül átlagosan mintegy száz jut egy-egy gyanúsítottra, vádlottra vagy elítéltre. A választék elsősorban szépirodalmi, vallásos és jogi könyveket tartalmaz, a vakok és gyengén látók számra Braille-írással is.

orosz bortonok legnepszerubb regenyek konyvek
Kép az AFP 2005-ös képriportjából orosz halálraítéltekről / Fotó: Maxim Marmur / AFP

Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1 356 irodalmi kör működik, több mint 38 ezer taggal.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból