Bűn és bűnhődés? Monte Cristo grófja? A mester és Margarita? Vajon melyik a legnépszerűbb regény az orosz börtönökben? 

Nem a Bűn és bűnhődés, hanem Bulgakov mesterműjét kedvelik jobban

Noha tavaly a magyar börtönök világába betekinthettünk, ám ott sem tudhattuk meg, melyek a legnépszerűbb műfajok és könyvek. Azonban az orosz börtönökbe e tekintetben mélyebb rálátást kaphatunk. Az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat =FSZIN) csütörtökön közölte a Tass hírügynökséggel, hogy többek között Bulgakov A mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében.

Orosz Bortonok Legnepszerubb Konyvek Regenyek
A Mester És Margarita Könyvből Ismert Behemót, A Nagyobb-Mint-Egy-Macska Falfestménye A Moszkvai Bulgakov Múzeumban / Fotó: Valery Sharifulin / Tass

Az orosz állami hírügynökség termelési riportját szemléző MTI-nek köszönhetően megtudhatjuk, hogy A könyvek a te barátaid elnevezésű akció keretében elvégzett felmérés szerint az első három helyezett között van Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, valamint Dumas Monte Cristo grófja is.

A top 10-es listára került még Tolsztojtól a Háború és béke (4.), az Anna Karenina (9.) és a Feltámadás (10.), Dumas-tól a Három testőr (5.), Dosztojevszkijtől A Karamazov testvérek (6.), Hugótól A nyomorultak (7.) és Solohovtól a Csendes Don (8.).

Talán még sosem láttam annyi meztelenséget színpadon, mint múlt héten az SzFE-n – Kritika

Fülledt októberi este fogadott az Ódry Színpadon. Telt házas vizsgaelőadásra érkezem október 25-én, a SZFE legnagyobb előadó termébe. Szokatlanul zsúfolt és szokásosan vegyes nézősereg gyűlt össze Horváth Csaba rendező-koreográfus negyedéves, fizikai színházi koreográfus szakos hallgatóinak vizsgaelőadására.

A gyakran kölcsönzött regényírók között szerepel még Theodore Dreiser, Erich Maria Remarque, Borisz Akunyin, Guzel Jahina, Nyikolaj Gogol, Darja Doncova, Alekszandr Szolzsenyicin.

A férfi elítéltek körében a történelmi regények a közkedveltek

A költők közül Szergej Jeszenyin, Alekszandr Blok, Anna Ahmatova és Marina Cvetajeva a legnépszerűbb.

A férfi elítéltek a történelmi és a kalandregényeket, a krimit és a sci-fit kedvelik leginkább, a nők a romantikus regényeket, a fiatalkorúak a kalandirodalmat.

Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1137 könyvtár és több mint 700 olvasóterem működik, több mint 5 millió nyomtatott kiadvánnyal. Ezek közül átlagosan mintegy száz jut egy-egy gyanúsítottra, vádlottra vagy elítéltre. A választék elsősorban szépirodalmi, vallásos és jogi könyveket tartalmaz, a vakok és gyengén látók számra Braille-írással is.

Orosz Bortonok Legnepszerubb Regenyek Konyvek
Kép Az Afp 2005-Ös Képriportjából Orosz Halálraítéltekről / Fotó: Maxim Marmur / Afp

Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1 356 irodalmi kör működik, több mint 38 ezer taggal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.