Egy orosz műgyűjtőpárost, Igor és Olga Toporovsky-t  tartóztattak le Belgiumban csalás és pénzmosás gyanúja miatt, írja a The Art Newspaper.

A pár ahhoz a 2017-es orosz avantgárd művészeti kiállításhoz köthető, amelyet a Genti Szépművészeti Múzeumban rendeztek a 1910-30-as orosz modernizmusról. A kiállítás egyes darabjainak eredetisége kétséges volt.

Toporovsky Scaled
Igor És Olga Toporovsky /Fotó: Dieleghem Alapítvány

Több mint húsz műalkotást adott kölcsön az Igor Toporovsky által létrehozott Dieleghem Alapítvány a genti kiállításhoz. A pár ügyvédje azt nyilatkozta, hogy az ügyfelei szilveszter után fognak reagálni a vádakra.

Az ügyvéd panaszt nyújtott be kliensei nevében, akiket még a múlt hónapban vettek őrizetbe, de nem derült, ki, hogy jelenleg is letartóztatásban vannak-e.

Látogatottsági csúcsot döntött Berlin új múzeuma, a James Simon Galéria

A 134 millió euróból megvalósított épületet David Chipperfield brit sztárépítész tervezte. A galéria több mint 4000 négyzetméteres kiállítóterülettel rendelkezik és egy előadóteremnek is otthont ad. Legfontosabb funkciója, hogy a Spree folyó szigetén található összes múzeum bejárataként szolgál. – mondta Michael Eissenhauer, a berlini állami múzeumok főigazgatója.

Még 2018 januárjában kezdtek aláírásgyűjtésbe neves szakértők és műkereskedők, amiben azt kritizálták, hogy a kiállítás 26 műalkotása nem tartozik a múzeumhoz, többek között Kazimir Malevich, Vladimir Tatlin, Natalia Goncharova és az orosz avantgárd más képviselőinek munkái. A múzeum honlapja sem adott magyarázatot arra, hogy miként tudta összeállítani a kiállítást.

Museum Voor Schone Kunsten Gent 1
A Genti Szépművészeti Műzeum/ Fotó: Marie Julie

Belga sajtóértesülések szerint a kérdéses műveket a Toporovsky-hoz köthető Dieleghem Alapítvány kölcsönként adta át a múzeumnak. Catherine de Zegher múzeumigazgatót az eset után felfüggesztették.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet