Az orosz állami tévé infografikája azt sugallja, hogy Magyarország elfoglalta Kárpátalját

Az orosz propaganda nemrég arról értekezett, hogyan osztották fel maguk között Nyugat-Ukrajnát európai uniós szomszédai. A Rosszija-1 tévécsatornán bemutatott infografika alapján Románia, Lengyelország és Magyaroszág már gyakorlatilag le is rohanták szomszédjukat – mutatott rá az Európai Unió álhír-ellenes csapata, az East StratCom Task Force, írja az Átlátszó.

„Kijev különcködése máris az ország széteséséhez vezetett. Mióta a huszadik század elején Kárpátalja egy ideig Magyarországhoz tartozott, Budapest vissza akarja szerezni a felügyeletet a terület felett” mondta a Rosszeikja-1 orosz tévécsatorna műsorvezetője a múlt hónap végén egy politikai műsorban. Majd hozzátette, hogy „A déli részek sem teljesen történetileg ukránok”, a „lengyelek pedig rajta tartják a szemüket az ukrán Galícián”.

Az orosz műsor ezután egy grafikán azt sugallta, hogy Románia, Lengyelország és Magyaroszág már el is foglalta Nyugat-Ukrajna egy részét, épp csak egy kis rész maradt szabadon Kijev körül.

Az orosz propaganda tehát úgy tesz, mintha a nyugati országok támadtak volna Ukrajnára.

Fake News: Az év top 10 hoax sztorija, amit mindenki bevett

2016 az az év volt, amikor az emberek elkezdtek rákapni az interneten terjedő pletyka ha (fake news) duzzasztására, és az átszivárgott a nénikéd Facebook-falára. A közösségi média terjesztő és indulatokat kovácsoló erejével a hülyeség látszólag nulla analizáló képességgel rendelkező felhasználóktól a komoly hírportálokig jutott.

Sőt, sértették volna meg annak területi integritását, miközben épp Oroszország tett így.

60 минут. Новое ток-шоу с Ольгой Скабеевой и Евгением Поповым. От 21.09.2018

Эфир от 21 сентября 2018 Ток-шоу с Ольгой Скабеевой и Евгением Поповым. В новом социально-политическом ток-шоу каждый день ведущие и гости программы обсуждаю…

Az orosz propaganda előszerettel használ térképeket és infografikákat, hogy terjessze az üzeneteit. A 2017-es, Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazás idején arról értekezett az orosz állami média, hogy Európát szeparatista mozgalmak szabdalják, emiatt a kontinens a polgárháború szélére sodródott.

A fake news anatómiája – Vélemény / ContextUs.hu

Jelenleg azonban többen a demokráciára és a szólásszabadságra leselkedő egyik legnagyobb veszélyforrást látják benne. Most megpróbálunk utánajárni, mi is ennek az oka és vajon lehetséges-e hatékonyan fellépni a jelenséggel szemben. Az álhírek különböző dezinformációs vagy propagandacélú felhasználása végigkíséri az emberiség történelmét, elég csak Buda csellel való elfoglalására gondolni.

Az orosz propaganda akkori üzenete szerint 2020-ra Nyugat-Európa apró államokra hullik majd szét. Térképet is készítettek a vízióról:

Divided Europe
Az Orosz Állami Tévé Szerint Magyarország Elfoglalta Kárpátalját / Fotó: Átlátszó

Az orosz propaganda egyébként úgy torzítja a valóságot, ahogyan arra szüksége van. A katalán népszavazás idején azt akarta üzenni, hogy Európa gyenge és a szakadék szélén táncol, ezzel szemben Oroszország erős és stabil. Ám amikor a minap Ukrajna felosztásáról volt szó, Európát már erős agresszorként ábrázolták.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból