Gránátokat dobtak és tüzet nyitottak az orosz katonák a tüntető ukrán civilekre Herszonban. A borzalmas pillanatról videófelvételt is készített az egyik tüntető, amelyen látszik: a tüntetők között robbannak fel a gránátok.

Mint ismert, Herszon volt az első olyan nagyváros, amely orosz kézre került Putyin inváziójának kezdete óta – írta meg a The Guardian. A déli kikötővárosban azóta folyamatosak a civil tiltakozások.

A Twitteren pénteken közzétett másfél percen videóban az orosz katonák váratlanul sortüzet nyitnak a békés tüntetőkre, miközben gránátokat is hajítanak közéjük.
A tüntetők rögtön menekülni kezdenek, de a katonák ennek ellenére is folyamatosan tüzelnek rájuk. A tüntetők között gyerekek is feltűnnek, az egyik pillanatban pedig látszik, hogy az egyik gránát az egyik civil lábánál robban fel. (Nem tudni, hogy milyen jellegű gránátok: könnygáz, vagy támadógránát.)
Később az ukrán stratégiai kommunikációs központ közleményében megerősítette a felvételen látottakat. A jelentések szerint legalább ketten megsérültek a tüntetésen.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet