Követem Közélet Oroszországnak kémkedhettek európai országok magas rangú tisztviselői

Oroszországnak kémkedhettek európai országok magas rangú tisztviselői

Promóció

A Business Insider értesülései szerint hat embert már őrizetbe vettek azon európai vezetők közül, akik Oroszországnak kémkedhettek. Azonban nem tudni, összehangolt orosz akciót lepleztek-e le az európai titkosszolgálatok.

Az elmúlt két évben már történtek ilyen letartóztatások

Promóció
- Advertisement -

Több európai kémelhárító szolgálat készültségi szintjén is emeltek az utóbbi hónapokban, ugyanis 2019 januárjától kezdődően már hat európai országban is magas rangú tisztviselőket tartóztattak le, mert gyanították, hogy Oroszországnak kémkednek. Ilyen letartóztatások történtek az utóbbi, nem egészen két évben Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban és Ausztriában is.

Képünk illusztráció / Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök (j) / Fotó: Getty Images

Franciaországban és Ausztriában a hadsereg egy-egy ezredesét tartóztatták le kémkedés vádjával, Belgiumban egy magas rangú katonai hírszerzőtisztet, Svédországban pedig egy érzékeny információkhoz hozzáférő mérnök-informatikust, aki a stockholmi orosz nagykövetség egyik dolgozójának jelentett. A dolgozót azóta hazaküldték.

Nehéz megfejteni, az oroszok kiket céloznak meg

A Business Insidernek nyilatkozó NATO- és EU-hivatalnokok szerint eddig sem az érintett országok, sem az EU nem tudta megfelelően felmérni, pontosan mekkora fenyegetéssel állnak szemben a kémkedés kapcsán.

Kiszivárgott jelentés szerint az amerikaiak megvádolták Iránt, Kínát és Oroszországot, amiért álhíreket terjesztenek a koronavírusról

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít.

Az is kérdéses, hogy letartóztatott kémek ügye összefügg-e, ugyanis az európai országok külön-külön hírszerző és kémelhárító szolgálatokat üzemeltetnek.

Ráadásul ezek között lassú az információáramlás, ráadásul sokszor direkt nem is osztanak meg egymással bizonyos értesüléseket.

Ezért szakértők szerint nem is igazán derülne ki, ha az oroszok egy nagy akcióban az európai NATO-tagokat vagy az EU-t célozzák, ugyanis ezeket az érdekeket külön-külön tagállami szolgálatok védik.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3