A mém kultúra annyira elterjedt, hogy mindannyian hajlamosakká kezdünk válni arra, hogy mémekben gondolkodjunk. A mémkészítés emberi jog, nem? Hát, Oroszország szerint nem. Sőt, büntetendő.

Oroszország már évek óta vadászik az úgynevezett extremizmusra.

A Kreml emberi jogi tanácsa szerint a szélsőségesek elleni törvények alapján hozott elmarasztaló ítéletek száma megnégyszereződött 2011 óta.

Csak tavaly több mint 600 ilyen esetet regisztráltak.

Putinn
Ez Milyen Büntetést Vonna Maga Után? / Fotó: Sqoop – Its Deep

Az egyik ügy alanya a tinédzser Daniil Markin volt. Markin olyan mémet posztolt, amiben a Trónok harca egyik karakterének arca Jézus testére volt applikálva ezzel a felirattal: “Jon Snow feltámadt!” A rendőrség házkutatást tartott a fiú lakásán, elvették tőle elektronikus eszközeit és bevitték kihallgatni. Úgy találták, hogy a mém kigúnyolja a kereszténységet. Ezért a srác bekerült az Oroszország szélsőségeseiről vezetett nyilvántartásba – abba a listába, amelyben a gyanúsított terroristák szerepelnek.

A 24 éves Maria Motuznaja sem járt jobban. Elképzelhető, hogy 6 évet kell börtönben töltenie egy apácákról készített mém posztolása miatt.

A képen apácák egy csoportja látható összebújva, amint cigarettára gyújtanak, s alatta ez a felirat olvasható: “gyorsan, amíg nincs itt Isten”. A poszt alapján Motuznaja szélsőségesnek számít a törvény szemében.

1247554
Az Inkriminált Mém / Fotó: Dazeddigital

Nem mindenki ért egyet ezzel a keménykezű gyakorlattal a kormányban. A Kommunikációs Minisztérium nemrég olyan törvényjavaslattal állt elő, amelyik megszüntetné a büntetőjogi felelősséget a tartalmak online posztolása miatt.

7462C06062117B1Ecbaa088E2E8A0B30
És Ezért Mi Lenne A Büntetés? / Fotó: Shelley Pinterest-Oldala

Az orosz kormánynak nem ez az egyetlen módszere arra, hogy totális kontroll alatt tartsa a társadalmat. A Pussy Riot egyik alapító tagjának egyenesen úgy kellett kiszöknie Oroszországból, hogy részt tudjon venni saját könyve skóciai bemutatóján. Putyin országa a fiatalokat vélt vagy valós “homoszexualitásuk” miatt is üldözi.